Jacob Hård tycker att OS-guldet i Sydkorea är Kallas största. Foto: SVT och TT

Hård: ”Guldet större än OS-vinsten i Vancouver och VM-guldet i Falun”

Uppdaterad
Publicerad

Det var åtta år sedan hon vann sitt första OS-guld. Det var stort.

Det hon vann idag var större!

Nu kan Charlotte Kalla bli OS-drottning i Pyeongchang.

Men en sak i taget. När hon exploderade i sitt avgörande ryck idag, med ganska många minuter kvar av loppet, var vi många som fick både ståpäls och skrämselhicka. Skulle det verkligen gå att hänga av hela världseliten så långt från mål? Till och med hennes tränare Magnus Ingesson var orolig att hon gått för tidigt.

Men Charlotte Kalla modell 2018 vet vad hon gör. Hon hade repeterat i Ruka i november när hon överrumplade Marit Björgen med ett ryck ganska långt från mål. Och hon genrepade i Lillehammer helgen efter när Heidi Weng fick smaka samma medicin. Hon hade till och med tänkt göra rycket ännu tidigare. Den minst oroliga var nog Kalla själv.

OS i Pyeongchang 2018

Från begränsad till komplett

2010 var hon en gnistrande talang med en fristilsåkning som ingen kunde matcha. Men det var en mer begränsad Kalla än den vi ser idag.

2018 har hon den fantastiska vinnarskallen och den goda grundfysiken intakt. Men till det har hon utvecklat andra delar av sin skidåkning så att hon nu har verktyg att ta till som inte fanns där för åtta år sedan.

+ hennes klassiska åkning är numera lika bra som fristilsåkningen. Bara till denna säsong har hon tagit kliv – inte minst i stakningen.

+ hon är numera en slipad taktiker. Drar när hon ska dra; släpper upp andra när det är det bästa; rycker hårt och beslutsamt när hon bestämmer sig för det. Styr loppen med självklar pondus.

Få har jobbat så hårt

Det är inte något som kommit av sig självt. Få idrottare har arbetat så målmedvetet och hårt på sin egen utveckling som Charlotte Kalla. Nu har hon rutin, klokhet, trygghet, fysik och teknik att vinna ett olympiskt guld i skiathlon.

Före denna säsong hade Charlotte aldrig vunnit ett stort internationellt masstartslopp. Varken i världscup eller på mästerskap. Därför är det här guldet i mina ögon större än både OS-vinsten i Whistler och VM-guldet i Falun. För sättet hon gjorde det på och för resan hon gjort för att kunna ta det!

Vad kan stoppa Kalla?

Charlottes OS är redan i hamn. Skulle det inte bli någon mer medalj så kan hon ändå lämna Pyeongchang som en stor mästare.

Men jag kan inte se vad som ska stopp Kalla från att ta fler medaljer – annat än någon elak bacill.

Varje lopp hon åker kommer att vara en het medaljchans – några av dem stora guldmöjligheter. Hon kan bli drottningen av de här olympiska spelen!

Till sist bara ett ord om Ebba Andersson. Förstaårssenioren som i sin OS-debut var tiondelar från att vinna en medalj:

WOW!!!!!!!!!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet