Hård om skidkrisen: ”Kan inte sluta tänka på Pichler”

Publicerad

Vårt herrlandslag i längdskidåkning är svagare än på länge, med noll medaljer på OS och bara en handfull pallplatser i världscupen. Vinterstudion försöker hitta svar på frågan hur vi hamnade här, och framför allt – hur vi vänder trenden. Jacob Hård sneglar åt lösningar från en annan vintersport. – Jag kan inte få ut Wolfgang Pichler ur mitt huvud, säger han.

Bland dem som bidrog med sina tankar och synpunkter finns förbundskaptenen Rikard Grip, SVT:s kommentator Jacob Hård och expert Anders Blomquist samt NRK:s expert Fredrik Aukland.

SVT:s skidkommentator Jacob Hård vill se en ”Pichler” i svensk herrskidåkning. Någon som kan gjuta mod och lyfta den herrtrupp som i år har underpresterat.

–  Jag menar inte att man ska kopiera det han gör, jag menar inte att den träningen han gör med skidskyttarna gör är den rätta men det han lyckas med är att få unga individer att tro på sig själva, att lyfta, att prestera över vad man kan förvänta av dem, sa Hård i den debatt kring svensk längdåkning på herrsidan som fördes i Vinterstudion på lördagen.

Skidskyttetränaren Wolfgang Pichler har på bara några år fått fram ett gäng unga skidskyttar med förmåga att prestera på topp, vilket vi såg på OS.

–  Jag tror att det finns någonting att hämta där och lära av. Det vore ju underbart att hitta en ledare som kunde ingjuta sådant mod och sådant självförtroende i unga svenska skidkillar, fortsätter Hård.

Anders Blomquist är inne på att en väg att gå är att satsa extra på några skidkillar i fyra år. Han menar att den norska modellen med regionslag mm fungerar bra på herrsisdan i Norge men mindre bra på damsidan så där finns inte den enda lösningen vad gäller Sveriges problem på herrsidan.

I klippen finns skidprofilernas tankar om vad svensk skidåkning ska göra för att få fram en ny generation framgångsrika manliga skidåkare.

Några av tittarrösterna om ”herrkrisen”

Visa

Mattias Sandström
Bor för lite folk där det finns snö!

Frits Flaten
Sverige kommer tibake sterkt.det er jeg sikker på.Det finnes talenter og det tar kanskje et par tre år med motgang før det løsner igjen.Uten Sverige på prispallen vil skisporten være fattig.Sverige er en stor skinasjon med stolte tradisjoner,stå på Sverige!

Bosse
Rikard Grip tycker jag ska ta sitt ansvar för sitt totala misslyckande på herrsidan och ställa sin plats till förfogande omedelbart. Nu behövs en ny ledare som kan göra en ny satsning på de lovande ungdomarna .

Olle Boqvist
Saknar en hårdare inställning och lite mer känslor och jävlar anamma!
Missar man pallen ska man visa sitt missnöje, bryta av stavarna, mm.

Johan
Är detta verkligen viktigt för någon annan än åkarna själva? Varför inbillar man sig att individuella idrottsprestationer är en nationell angelägenhet?

Essob
Anställ Pichler som tränare. Han kan bevisligen få fart på skidåkningen.

Soffcoach som tror på er
Det finns ingen snabb lösning för uthållighetsidrott. Definitivt ingen som vi soffcoacher kan ta fram. Att hejja på vinnare är lätt, bygg på sikt ni behöver en plan på 5 år o lugn o ro.

Jojje
Varför inte prova rena uttagningstävlingar, likt USA gör inför OS, där de bäst placerade får en plats i truppen. Då skulle nog många fler satsa stenhårt för en plats och konkurrensen öka.

Kallas ögon
Det saknas glöd och Calle och Hellner ger upp för enkelt! Ta in yngre åkare som har det jävarannama som saknas idag.

Roger
Hur många ska ut ”på tur” i Norge idag?

Hur många svenska familjer ska på tur?

Olof
Det måste finnas förutsättningar där folk bor. Lika många skidtunnlar som bandyhallar

StaffanJohansson
Återknyt unionen med Norge.

SVT:s tittare har massor av synpunkter på hur herrarna skött sig i spåren och vad som måste göras för att det ska bli bättre.
Läs i flödet här under vad alla har tyckt till om

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer