Hård: Så avgörs 42 avstängda OS-ryssars öden

Jacob Hård om de 42 ryssarnas OS-öde.
Foto: BildbyrånJacob Hård om de 42 ryssarnas OS-öde.

I dag, 22 januari, börjar processen som ska avgöra om livstidsavstängningarna från OS av 42 ryska idrottare ska stå fast.
Här reder SVT Sports Jacob Hård ut alla turer.

Det är idrottens skiljedomstol CAS (Court of Arbitration for Sport) som ska avgöra de kontroversiella fallen där IOK stängt av de ryska idrottarna i spåren av flera utredningar som visat på ett systematiskt ryskt dopingfusk, bland annat under OS i Sotji.

Hur går processen till och vad är CAS?

+ CAS är idrottens högsta juridiska instans och bildades på initiativ av IOK 1984 för att lösa tvister inom på ett smidigare, billigare sätt och med större kunskap om idrott än civila domstolar normalt har.

+ I början utsåg IOK medlemmarna i CAS och styrde finansieringen men 1994 organiserades verksamheten om för att stärka CAS oberoende.

+ CAS har successivt erkänts av fler och fler organisationer och av civila juridiska instanser i många länder och har idag en stark ställning som idrottens "Högsta Domstol".

+ CAS har sitt säte i Lausanne i Schweiz och domarna kan överklagas till schweizisk domstol vilket dock är mycket ovanligt. Filialer finns i Sydney och New York.

+ CAS har två avdelningar – en för tvister av kommersiell natur; t ex kontraktstvister; och en för överklaganden av domar från idrottsorganisationer - t ex dopingdomar. Viss rådgivning och medling förekommer också.

+ CAS består av en pool av nästan 300 jurister från 87 länder. Varje fall avgörs normalt av tre jurister ur poolen  – en ordförande och en vald av varje part. I vissa fall kan en ensam jurist avgöra.

+ CAS avgör ca 300 ärenden per år.

+ Vid olympiska spel och vissa andra stora evenemang sätter CAS upp en "snabbdomstol" som löpande ska kunna avgöra ärenden under pågående evenemang.

+ 43 ryssar som deltog vid OS i Sotji har av IOK diskats i efterhand och stängts av på livstid från olympiska spel. 42 av dem har överklagat sina domar till CAS (bobåkaren Maxim Belugin har inte överklagat).

+ Tre skidskyttar kommer att få sina fall prövade senare.

+ Övriga 39 har delats upp i två grupper som kommer att höras av CAS under veckan. Förhören kommer att hållas i Geneve och samordnas men domarna är individuella.  

+ Tyskarna Christophe Vedder (ordförande) och Dirk-Reiner Martens är med i juristpanelerna för båda grupperna medan Hamid Gharavi från Frankrike och Michael Geistlinger från Österrike är de tredje juristerna för var sin grupp.

+ Enligt CAS kommer ett beslut att meddelas senast 31 januari.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.