Foto: BILDBYRÅN

Hård: ”Generationsväxlingen kan bli smärtsam”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla och Stina Nilsson var de lysande svenska stjärnorna i en säsong där det blev allt tydligare att det var på damsidan den svenska styrkan fanns. Lovande starter av Halfvarsson, Olsson, Peterson pyste ut i ett jaså och för Hellner blev en hjältemodig stafettsträcka i VM det som riktigt lyfte.

Men Stina Nilssons sätt att dominera sprintloppen (seger varje gång hon inte kraschade) och det spektakulära genombrottet som distansåkare i Tour de Ski kommer alltid att förknippas med vintern 17.

Liksom Charlotte Kallas förmåga att ännu en gång vända en till synes hopplös situation till framgång. Efter den dramatiska premiären med hjärtproblem i Ruka och svaga resultat långt in i säsongen avslutade hon magnifikt och räddade med sina medaljer Sverige från ett fiasko i VM.

Lahtis vurpornas mästerskap

VM i Lahtis blev Marit Björgens och de dramatiska vurpornas mästerskap. Norskan var mer dominant än någonsin. För svenskt vidkommande försvann ett par heta medaljchanser med Stina Nilssons vårdslösa krock i sprinten och en stark Charlotte Kallas stavbrott just när tremilen gick in i sitt avgörande skede.

Martin Johnsrud Sundby föll och bröt staven i en giganternas kamp med ryssen Ustiugov i skiathlonen. Och mest av allt minns vi norrmannen Iversen som klev in framför hemmahoppet Iivo Niskanen i sprintstafettens spännande slutskede och föll bakåt i hans famn. Den kollektiva besvikelsen i stadion gick att ta på. Nästa års materialutmaning: vilken fabrikant blir först med en stav som är både lätt och hållbar?

Dopning och medicin kom att prägla säsongen

Dopning och medicin kom att prägla hela säsongen. Knappt hann Martin Johnsrud Sundby fällas för sin astmamedicinering – efter en dopingprocess som i hemlighet pågått internationellt i ett och ett halvt år – förrän bomben briserade: ett prov från Therese Johaug innehöll spår av anabola steroider.

En unik rättegångslik process inför ett stort mediauppbåd följdes av ett straff som har överklagats – följetongen fortsätter. Wada-rapporten om massivt dopningsfusk i Ryssland ledde till att sex åkare tills vidare är avstängda. Och det norska bruket av astmamedicin startade en het debatt om medicinering i idrotten där en restriktiv svensk linje inte tycks ha gehör i skidvärlden. Ämnet kommer säkert att prägla också nästa vinter. Idrottens trovärdighet ligger i potten.

Generationsväxlingen kan bli smärtsam

OS-säsongen 2018 möter Sverige ett antal utmaningar: formtoppningen – den bästa svenska grenen under 2000-talet – bommades till VM i Lahtis. Hur hitta rätt igen? Medan vi har ett damlag med stjärnor som kan hålla länge än, och ett starkt tryck underifrån (Jonna Sundling, Ebba Andersson, Anna Dyvik med flera), är läget ett helt annat på herrsidan. Stjärnor som rimligtvis passerat sitt bästa – och glest i leden bakom.

Generationsväxlingen är nödvändig och riskerar att bli smärtsam. Är Calle Halfvarsson mogen att vid 28 års ålder axla ansvaret och ta steget från ung och lovande till att bära upp ett svenskt herrlandslag?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.