Henrik Harlaut vann världscupspremiären i slopestyle. Foto: Bildbyrån

Harlaut om VC-premiären: ”Bästa slopestyle-åk jag gjort”

Uppdaterad
Publicerad

Världscupen i freeskiing är igång. Och det blev en bra start på säsongen för Sverige. Henrik Harlaut vann herrarnas kval och var väldigt nöjd med sin kvaltävling.

– Det var nog det bästa slopestyleåket jag någonsin gjort, så det kändes väldigt bra, säger Harlaut till SVT Sport.

Freeskiinglandslaget är på plats i Cardona, Nya Zeeland, för säsongens första världscupstävling i slopestyle. Sex svenska åkare ställde upp i kvalet. Bland annat Henrik Harlaut, Jesper Tjäder, Oscar Wester, som gjorde comeback efter skada, och 15-åriga Jennie Lee Burmansson på damsidan.

Det blev en bra svenskdag i kvalet i Nya Zeeland. Henrik Harlaut övertygade och vann kvaltävlingen med poängen 90.33.  Comebackande Oscar Wester kom trea i kvalet med poängen 85.33 och även Jesper Tjäder tog sig till final.

– Det kändes väldigt bra faktiskt, skidåkningen funkade helt perfekt. Banan var suverän och alla körde väldigt bra, säger Henrik Harlaut till SVT Sport.

”Bästa slopestyleåket jag någonsin gjort”

Harlaut, som har OS som sitt stora mål den här säsongen, var väldigt nöjd med sitt åk i kvalet och känner att formen är bra.

– Det var nog det bästa slopestyleåket jag någonsin gjort, så det kändes väldigt bra. Formen känns bra den här säsongen, jag hade lite strul med vänster knä förra säsongen men nu har jag rehabat bra och det känns bra både mentalt och i kroppen, säger han.

”Fått bra gruppkänsla”

Oscar Wester är tillbaka från skada och visade direkt bra form när han tog sig vidare till final med en tredjeplats i kvalet. Totalt är det fyra svenskar som tävlar i morgondagens finaler.

– Väldigt kul att Jesper och Oscar vidare till final också. Oliver och Emil körde på bra i kvalet, synd att det inte räckte hela vägen. Jennie Lee var med för första gången och gjorde det grymt bra, vi har fått en bra gruppkänsla och alla är bekväma och gillar åka med varandra.

Hur ser du på chanserna i finalen?

Chanserna finns helt klart. Sätter jag det åk jag vill är det stor chans att jag hamnar topp tre. Men alla är taggade och vill vinna. Förhoppningsvis går det vägen men det viktigaste är att jag sätter mitt åk, säger Harlaut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.