Foto: Bildbyrån

Heidi Weng tog äntligen första världscupsegern

Uppdaterad
Publicerad

Efter 37 pallplatser, men noll segrar, fick Heidi Weng slutligen stå högst upp på pallen i världscupen.

Heidi Weng hade aldrig tagit en individuell världscupseger, men när hon på upploppet, i Tour de Skis 10 km masstart, var jämsides med landsmaninnan Ingvild Flugstad Östberg lyckades hon till slut vara först i mål.

– Om jag får lägga objektiviteten åt sidan så hoppas jag att Heidi Weng får ta sin första seger, kommenterade Jacob Hård.

Vinterstudion

Och så blev det.

– Det här hade jag inte trott. Jag trodde jag var en evig tvåa, trea och fyra. Jag kan inte tro det, jag är så glad, jag får äntligen stå överst, sa en överlycklig Heidi Weng till SVT.

Det var den norska topptrion Weng, Ingvild Flugstad Östberg och Therese Johaug som drog i från övriga fältet. Flugstad Östberg höll länge ledningen, Weng just bakom medan Johaug inte hade kraft att hänga med på de sista 500 meterna. När det var dags för spurt så la Heidi Weng in en extra växel och kunde rycka i från Östberg och vinna med knappt en sekund.

Flugstad Östberg fortfarande ledare

I morgon går Tour de Skis sista etapp, och dagens tvåa Ingvild Flugstad Östberg börjar trettioåtta sekunder före totaltvåan, och storfavoriten till segern, Therese Johaug. Johaug räknas som favorit då hon är fältets överlägset bästa ”back-klättrare”.

– Kör Ingvild Flugstad Östberg hårt innan backen kan hon säkert ha en minuts försprång på Johaug när backen börjar, men jag tror att hon skulle behöva upp mot 1.30 för att ha en chans till segern, men det blir spännande, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Charlotte Kalla kom in på en femteplats i dag, vilket också gör att hon är fyra i Tour de Ski–totalen.

– En väldigt bra avslutning från Charlotte, kommenterade Anders Blomquist.

Ställningen efter sju av åtta etapper

1. Ingvild Flugstad Östberg, Norge, 2.06.41,7

2. Therese Johaug, Norge, +38,7

3. Heidi Weng, Norge, +2.26,7

4. Charlotte Kalla, Sverige +6.46,0

Övriga svenska placeringar:

11. Ida Ingemarsdotter +9.08,3

15. Stina Nilsson +10.25,3

18. Maria Rydqvist +10.59,6

19. Anna Haag +11.03,4

32. Evelina Settlin +16.16,3

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet