Visa alla (2)

Hellman kritisk till förändringar i alpina landslaget

Publicerad

Igår kom beskedet att skidförbundet ändrar om i ledarteamet för det alpina herrlandslaget. Heinz-Peter Platter går från chef till tränare medan Fredrik Kingstad går in som ny chef. En förändring som SVT:s alpine expert Tobias Hellman är kritisk till. – Jag är ganska förvånad att man sätter in en rookie som ny herrchef, säger Hellman.

– Jag hade väl förväntat mig att Heinz-Peter Platter med det bra jobb han gjorde i vintras som ledde fram till OS-guld, att han skulle vara kvar i den positionen, säger Hellman om den rokad som görs i landslaget.

Kingstad, som presenterades igår,  har inte erfarenhet av världscupen och har inte åkt i landslaget själv. Han har de senaste åtta åren jobbat för Skistar.

– Det är klart att man kan göra förändringar i en organisation, det händer ju. Men i det här fallet, att plocka en kille som är så färsk...det här är en position som herrchef där det krävs en del erfarenhet och ett kontaktnät ute i Europa för att boka upp träningsplatser med mera.

– Nu misstänker jag att det kan Heinz-Peter sköta fortsättningsvis ändå i det här upplägget, men jag tycker ändå att det är en förvånande rokad man har gjort, säger Hellman.

”Ska bli mer spetsiga”

Alpine chefen Tommy Eliasson Winter menar att den förändring han gör är till det bättre.

– Det är en del i en satsning mot VM på hemmaplan och en del i att bli lite spetsigare på världscupsidan.  Men samtidigt jobba mer på utvecklingssidan och återväxten, förklarar Eliasson-Winter för SVT Sport.

– Det vi tycker Platter gjort bra och det som de gjort bra i världcupgruppen är att de varit väldigt effektiva, de har levererat väldigt bra resultat under året. Det vill vi behålla samtidigt som vi vill hitta någon som har en tätare koppling till gräsrötterna hemma, våra juniorsida och våra skidgymnasier, säger Eliasson Winter om valet att ta in Kingstad och ”flytta ner” Platter.

Hargin positiv

Ingen oro från ledningen alltså och från en av de mest namnkunniga åkarna , Mattias Hargin, finns heller ingen oro kring förändringen.

– Nej, jag tror det bara blir positivt för oss. Platter kommer ännu närmare oss och han kan fokusera på att göra det ännu bättre för oss, säger Hargin, som även tror att nye chefen Kingstad kommer lyfta laget.

– Jag har tävlat med honom innan  och känner honom väl. Det var ett tag sedan. En bra kille och ett intressant namn att komma in och ta hela övergripande rollen på herrsidan.

Ingen oro för Kingstads relativt sett lilla erfarenhet?

– Det som görs är väl att vi tar in ännu mer kompetens i gänget och jag tror det bara blir utvecklande.

Så Hellmans oro är obefogad?

– Det är ju vi åkare som ska gilla det, inte Hellman, skrattar Hargin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer