Marcus Hellner är formstark och jagar medalj i VM-avslutningen med femmilen i Lahtis. Foto: Bildbyrån.

Hellner Sveriges sista VM-hopp

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Hellner är Sveriges stora medaljhopp i söndagens VM-avslutning med femmilen i Lahtis.  31-åringen är i storform efter en jätteetapp och brons i stafetten. Nu har han alla möjligheter att avsluta mästerskapet med flaggan i topp.

– Jag tycker att det kändes väldigt bra i stafetten och i efterhand kan man fundera över att jag inte blev mer trött med tanke på tempot jag satte upp. Det är ett skönt besked och kul att vara i form, säger Marcus Hellner till SVT Sport.

Hellner åker under söndagen femmilen – ihop med Johan Olsson, Jens Burman och Martin Johansson – för Sverige. Han jagar första individuella medaljen i Lahtis och känner att det kan vara nära till hands med en stigande formkurva.  Han gjorde nämligen ett bra lopp med en sjundeplats i skiathlonen och följde senast upp det med en stark etapp i stafetten.

– Det är ett nytt lopp med andra förutsättningar. Det är ett längre lopp och krävs andra kvalitéer. Det blir kanske en chansning om man ska borra sig med där framme och hoppas på att klara det eller helt enkelt tänka mer på en medalj. Det beror mycket på tempot och hur det känns i kroppen, säger han.

”Fokuserat extra på det här loppet”

Hellner har dessutom sparat energi under mästerskapet för att ha energi kvar till femmilen. Det kan vara viktigt för att han ska orka hänga på tätklungan i loppet.

– Han har oerhört goda möjligheter att vara med efter en stark skiathlon och en bra stafett. Han visar verkligen prov på en bra form. Han har dessutom fokuserat lite extra på det här loppet. Han är nog den som kan göra det bäst av svenskarna, sa svenska förbundskaptenen Rikard Grip under lördagens presskonferens.

”Går att hjälpa varandra”

Formsvage Johan Olsson berättade under lördagen att han är beredd att offra en stav för att hjälpa landsmannen till medalj. Hellner fokuserar själv främst på att göra ett bra lopp.

– Jag tror inte att det går att göra så mycket, men det är ett bra tänk. Jag tror ändå att det handlar mycket om göra sitt egna lopp, även om det gäller att dra fördel av varandra, säger Hellner och fortsätter:

– Det är bra att hålla sig på samma ställe och underlätta för varandra i vissa pariter. Det avgör nog inte, men det är klart att det går att hjälpa varandra.

Marcus Hellner, regerande världsmästaren Petter Northug och övriga åkare går ut i femmilen med start 13:30.

Guide: VM i Lahtis – dag för dag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.