Foto: Bildbyrån

Hellner: ”Sjukt klantigt av Johaug”

Publicerad

Turerna har varit många kring Therese Johaugs slutgiltiga dopningsdom. Marcus Hellner har medkänsla för norskan – men menar att det är rätt att hon straffas. – Jag tycker att det är en sjukt klantig grej. Både av henne och av läkaren, säger Hellner till NSD.

I oktober förra året briserade nyheten om Therese Johaugs positiva dopningsprov.

Marcus Hellner berättar i en intervju med tidningen NSD att han tycker synd om norskan och att han tror på hennes story om att hon fått i sig det förbjudna preparatet av misstag.

– Det är jäkligt tråkigt och olyckligt. Samtidigt har hon haft ett otillåtet medel i sig och förtjänar att straffas, säger Hellner.

– Det måste vara en mardröm för henne, men jag tycker att det är en sjukt klantig grej. Både av henne och av läkaren.

”Det är väldigt klantigt”

Hellner tror inte att en liknande situation hade kunnat hända i det svenska landslaget.

– Skulle jag ha använt en sån där kräm så hade vi tillsammans i laget och med landslagsläkaren satt oss ner tillsammans och kollat upp den. Man tar inte in ett helt nytt preparat och sen bara slänger förpackningen, det finns inte i rutinerna. Jag tror att storyn stämmer, men det är väldigt klantigt.

Bakgrund: Detta har hänt

Visa

4 september: Enligt Therese Johaugs version får hon salvan Trofodermin av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha missat dispensansökan för astmamedicin.

19 oktober: Johaug stängs av under utredning i två månader av Antidoping Norge.

29 november: Antidoping Norge föreslår att Johaug ska stängas av i 14 månader, räknat från den 18 oktober.

16 december: Påtalenemnden i Antidoping Norge förlänger Johaugs utredningsavstängning med två månader till den 19 februari 2017.

26-27 januari: Johaug förhörs i Oslo av Norges idrottsförbund.

10 februari: Norges idrottsförbund stänger av Johaug i 13 månader, från och med den 18 oktober 2016.

13 februari: Skidföretaget Fischer bryter sponsringskontraktet med Johaug.

15 februari: Johaug meddelar att hon inte tänker överklaga domen. Samtidigt uppger Internationella skidförbundet (Fis) att fallet ska behandlas vidare.

7 mars: Fis beslutar att ta ärendet vidare till idrottens skiljedomstol Cas.

4 maj: Cas utser Eren Romano F. Subiotto till tredje och sista domare i förhandlingarna. Johaug har tidigare valt amerikanen Jeffrey G. Benz som sin domare i målet, medan det internationella skidförbundet (Fis) valde finländare Markus Manninen.

15 maj: Cas bekräftar att Johaug ska förhöras den 6 juni.

30 maj: Johaug lämnar in en överklagan till idrottens skiljedomstol Cas – med hopp om att bli frikänd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer