Johannes Hösflot Kläbo. Foto: Bildbyrån

Femte raka för Kläbo

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Hösflot Kläbo tog sin femte raka seger i världscupen. Efter en osannolik upphämtning mot landsmannen Martin Johnsrud Sundby.

Norge klarade sig ganska bra utan Petter Northug, som lämnade Lillehammer i går efter sitt kvalfiasko. Tre norrmän på pallen, då Hans Christer Holund knep tredjeplatsen.

Det var ett lopp som kom att avgöras precis i slutskedet. Åtta åkare höll jämn fart efter skidbytet och det var i sista stigningen som rutinerade Martin Johnsrud Sundby testade på ett ryck. Det såg ut att bli hans 30:e seger i världscupen, men då slog den nya norska skidkungen till. Johannes Hösflot Kläbo kom ikapp och flög förbi Sundby i mål. Han tog därmed sin femte raka seger i världscupen.

Halfvarsson släppte tidigt

Finländaren Iivo Niskanen körde med ett högt tempo inledningsvis på den klassiska delen, men trots det var det en stor klunga när åkarna skulle byta skidor. Calle Halfvarsson var inte av dem. 28-åringen hade en dålig dag och släppte tätklungan tidigt, i mål på en 17:e plats.

Marcus Hellner och Daniel Rickardsson fanns däremot med i täten ett tag. De svenska åkarna fick dock släppa en efter en där Hellner blev bäste svensk på elfteplats, med Rickardsson bakom sig på en tolfteplats.

Fotnot : Johannes Hösflot Kläbo har vunnit fem lopp, fem tävlingsdagar. Men Maurice Manificat hade snabbast tid i jaktstarten i Ruka vilket gör att även han blir tilldelad en seger utöver Kläbos fem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.