Petter Northug Foto: Bildbyrån

Hetlands utspel får frän kritik

Uppdaterad
Publicerad

Igår gick norske landslagstränaren Tor-Arne Hetland oväntat ut och fastställde att Finn Hågen Krogh skulle ta slutsträckan i en OS-stafett.

Och därmed peta Petter Northug. Hetland får idag hård kritik.

–Det finns inget land i världen som inte skulle ha haft Petter på en slutsträcka, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

– Sistasträckan ska Finn Hågen Krogh gå. Han bevisade att han är vår bästa man förra vintern, sa Hetland igår till NRK.

Ett utspel som fått mycket kritik. Av såväl NRK:s experter och andra inom skidvärlden.

– Om han verkligen tror på det här, så är jag väldigt oense med valet, säger Fredrik Aukland, NRK:s kommentator.

SVT Sports expert Anders Blomquist är även han mycket förvånad över Hetlands tidiga uttagning men menar att det gynnar Sverige.

– Norge har fantastiska avslutare oavsett men det är uppenbart att Petter Northug i form är en ”hemsk motståndare”, så det finns gott om lag som är tacksamma nu. Det finns inget land i världen som inte skulle ha haft Petter på en slutsträcka, säger Blomquist till NRK.

Blomquist tycker att det är ”vansinnigt” av Hetland att ta ut laget redan nu – och att inte välja Petter.

– Han har ett huvud som är unikt. Han är den mest taktiskt smarta av alla åkare de senaste åren, och han har möjlighet att ta ut sig under längre del av tävlingen. Och när han får till tekniken har han en fart som ingen annan kan matcha, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.