Hett efterlängtat OS-guld för USA

Uppdaterad
Publicerad

USA må vara en gigant i vinter-OS genom historien. Men när Jessica Diggins spurtade förbi Stina Nilsson i sprintstafetten säkrade hon USA:s allra första medalj i damernas längdskidåkning.

– Det är otroligt, det känns inte verkligt än, säger Jessica Diggins till SVT Sport.

Guldet var dessutom den första amerikanska OS-medaljen i längdskidåkning över huvud taget på 42 år.

– Herregud, det är helt otroligt, säger Randall till SVT Sport.

OS i Pyeongchang 2018

REPORTAGE: Se SVT:s möten med Randall och Diggins i ”Vinterstudion Stories”

Randall och Diggins fick kämpa för att hänga med förhandstippade Norge och Sverige när övriga fältet fallit ifrån. Men när trion kom in på stadion för första gången pressade sig Diggins förbi Falla och ställde in siktet på Stina Nilsson.

– I sista kurvan kände jag mig bara så stark och och gav absolut allt jag hade. Lagtävlingar tar fram det bästa i mig, säger Diggins.

Arkivklipp med Randall: ”Efter 10-12 år har jag nått toppen”

Kramkalas med Randall

Väl i mål som olympisk mästare blev det kramkalas med Randall, som äntligen fick triumfera i OS vid 35 års ålder, i sitt femte OS.

– Det var så kul att se! Jag stod bredvid Charlotte (Kalla, red anm) och vi skrek lungorna ur oss när våra lagkamrater kom in på upploppet. Det var så coolt att se henne korsa mållinjen och veta att vi gjorde detta för vårt lag.

Laget Diggins/Randall har överraskat förut, med VM-guldet i just sprintstafett i Val di Fiemme 2013. Den gången knäckte amerikanskorna Charlotte Kalla och Ida Ingemarsdotter.

USA

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet