Hirscher blåste hem första OS-guldet

2 objekt

Marcel Hirscher tog sitt första OS-guld i karriären genom att vinna den alpina kombinationen i Jeongseon Alpine Centre. Världscupsdominanten var tolva efter störtloppet men stod för ett fantastiskt slalomåk i den starka blåsten och tog hem segern.

När medaljtrion poserade efteråt var Hirscher ganska återhållsam men släppte sedan på ett leende.

– Det var väldigt tufft och otroligt svårt, för jag såg nästan ingenting, en galenskap. Till slut fungerade allt ändå, säger Hirscher till Krone Zeitung.

Vindarna var som allra starkast just när Hirscher åkte och österrikaren virvlade ner i ett moln av snörök men han bemästrade den svåra situationen på ett mästerligt sätt. Alexis Pinturaullt var 0,28 före inför slalomdelen men gjorde en miss mitt i åket och tappade. Fransmannen tog dock in på Hirscher i slutdelen och slutade tvåa.

– Att jag kunde hålla mig lugn blev avgörande. Att det blev guldet i första loppet är också en lättnad, summerar Hirscher dagen. Nu ligger vägen öppen för att bli alpin OS-kung i spelen.

Teknikåkarna gynnades av att det mer liknade super-G

Oroligt kunde Hirscher iförd solglasögon stå i målfållan i solskenet och vänta in åkare efter åkare innan han kunde andas ut. Störtloppet kortades och inleddes från super-G-starten och flera hopp togs bort, vilket gynnade teknikåkarna. Hela pallen var slalombetonad.

– Jag önskar att vi hade fått tävla i rättvisa förhållanden, säger norrmannen Kjetil Jansrud, som tappade från fjärde till sjunde plats i slalomdelen.

För en månad sedan tog fransmannen Victor Muffat-Jeandet sin första seger i världscupen när han tog hem kombinationen i Wengen från plats 27 efter det inledande störtloppet. Han gjorde en liknande bedrift i dag när han åkte upp sig från 29:e till bronset. 

Till OS-resultaten.

Fakta Marcel Hirscher, 28:

1 OS-guld (kombination 2018)
1 OS-silver (slalom 2014)
6 VM-guld
55 världscupsegrar

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.