Holmlund medvetslös – kraschade på träning

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största skicrosstjärna Anna Holmlund kraschade på en träning igår inför tävlingarna i Innichen. 29-åringen hålls nedsövd och befinner sig på sjukhus i Bolzano. ”Vi mår naturligtvis inte bra”, säger pappa Lars Holmlund till Sundsvalls tidning.

– Anna tappade balansen under ett träningsåk. Hon fick ett felskär så skidorna hölls fast och slog ned i backen. Hon hann inte ta emot sig i backen så fort, säger sportchefen Joar Båtelson till SVT Sport.

29-åringen, som ligger tvåa i världscupen, förberedde sig med landslaget inför dagens tävlingar i Innichen – orten där hon vann sin första världscuptävling i karriären. Hon åkte själv när kraschen inträffade.

Läget stabiliserat

Sportchef Joar Båtelson ska besöka Anna Holmlund på sjukhuset under förmiddagen och få det senaste från läkarna efter morgonens rond.

– Hennes värden har stabiliserats lite grann. Läkarna säger att det är en stor fördel att hon är så stark och i fysisk toppform och att det märks, säger Joar Båtelson till SVT Sport.

”Mår naturligtvis inte bra”

Annas föräldrar nåddes av beskedet kort efter kraschen och begav sig till Italien under måndagskvällen.

– Vi mår naturligtvis inte bra och vi vet bara det som står i pressmeddelandet, säger pappa Lars Holmlund till Sundsvalls tidning och fortsätter:

– Vi har kommit överens med landslaget om att hålla en låg och saklig linje. Anna ligger nedsövd och det är vad vi vet just nu.

Hon ska vid kraschen ha slagit i huvudet kraftigt och förlorat medvetandet. Ett sjukvårdsteam på plats i banan tog hand om svenskan, som direkt flögs med helikopter till sjukhuset i Bolzano där hon hon opererades akut.

Tillståndet beskrevs som instabilt

Holmlund hålls nedsövd på intensivavdelningen och hennes tillstånd beskrevs till en början som instabilt.

– Det är väl så man gör med den här typen av skador för att få så bra vila för kroppen som möjligt. Så hon är under bevakning för att se att det inte utvecklas till det sämre, sa Båtelson under måndagskvällen.

Resten av skicrosslandslaget kommer att tävla enligt plan i dag, förutom Holmlunds pojkvän och landslagskollega Victor Öhling Norberg som är med på sjukhuset.

– Alla blir ju påverkade. Men man måste på något vis köra sitt race vidare, de kör vidare enligt plan, säger Båtelson.

Skadedrabbad karriär

Korsband, hjärnskakning, ledband och menisk – det är inte första gången Anna Holmlund råkar ut för en allvarlig skada.

19 världscupsegrar

1 OS-brons (2014)

1 VM-brons (2011)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.