Anna Holmlund. Foto: Bildbyrån

Holmlunds skador värre än befarat

Uppdaterad
Publicerad

Skicrosslandslaget meddelade vid 23-tiden på tisdagen att Anna Holmlunds skador är värre än befarat. ”Den här typen av skador brukar ge bestående men”, säger landslagsläkaren Jakob Swanberg till SVT Sport. Nya besked kring Holmlunds tillstånd väntas under onsdagseftermiddagen.

Anna Holmlund hålls fortfarande nedsövd efter kraschen som inträffade på ett träningspass under måndagen, men under natten till onsdagen planerade läkarna att minska på sömnmedlen.

– För att kunna utvärdera mer hur hon mår under mindre medicinering, säger Jakob Swanberg till SVT Sport.

Vid lunchtid på onsdagen hade han dock inget nytt att tillägga vad gäller Anna Holmlunds tillstånd.

– Vi kommer att göra en sammanställning under dagen tillsammans med de italienska läkarna. Deras rond har dragit ut lite på tiden. Ny information kommer under eftermiddagen, säger den svenske landslagsläkaren.

”Resultatet är nedslående”

Under tisdagskvällen kom det dystra beskedet att Anna Holmlunds skador är värre än befarat. Jakob Swanberg har haft tät kontakt med ansvariga traumaspecialister på plats i Bolzano.

– Anna ligger fortfarande nedsövd på intensivvårdsavdelningen. Hon har undersökts av en käkkirurg och en ögonläkare för sina skador på ansiktsskelettet. Under dagen har en tredje datortomografi av hjärnan utförts och resultatet är tyvärr nedslående. Skador man inte kunnat se under tidigare undersökningar visar sig nu, och de är dessvärre utbredda, säger Jakob Swanberg i ett uttalande.

”Brukar ge bestående men”

Han säger på telefon till SVT Sport under tisdagskvällen att det är svårt att veta vad som kommer att hända nu, det beror på hur Holmlund reagerar när läkarna lättar på läkemedlen. När man ser hur hon svarar på detta tar man beslut om hur man ska gå vidare.

– Prognoser är svåra att ställa. Den här typen av skador brukar ge bestående men och vi vill också vara öppna med att det här ser allvarligt ut, säger Swanberg.

– De skador som man sett är mer utbredda än man sett tidigare. I nuläget är det inte mycket som händer men intensivvårdsarbetet pågår aktivt varje sekund.

Utvärdering under morgonen

Landslagsläkaren betonar hur allvarlig situationen är.

– Anna är urstark och hon har överraskat oss förr med sin enastående förmåga att återhämta sig ifrån skador. Vi hoppas naturligtvis fortfarande att hon gör det på nytt men samtidigt måste vi vara realistiska och förstå allvaret i den situation som nu råder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.