Ole Einar Björndalen och Petter Northug. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ikonerna Björndalens och Northugs öden följs med spänning

Uppdaterad
Publicerad

En stor del av skidvärldens uppmärksamhet riktas mot en åkare som inte har presterat något den här säsongen – den norske ikonen Petter Northug. Inom skidskyttet sliter tidernas bäste vinterolympier, Ole Einar Björndalen, med resultaten. Bägge riskerar att missa OS om en månad.

En förkylning stoppar Northug vid dagens norska mästerskap i sprint och den enda chansen han har kvar att OS-kvala är vid VC-tävlingen i Planica 20-21 januari. Det är sprint på lördagen, vilket är den tävling som man pratar om i Norge. Sedan är det ett 15 km-lopp i klassisk stil på söndagen.

– Han har bara tio dagar på sig och tiden rusar fram, precis som det gör för Ole Einar Björndalen, säger landslagschefen i längd, Vidar Löfshus, till NRK.

NRK:s expert Torgeir Björn tror att det krävs pallen för Northug i Planica för att nå OS. Även i Seefeld, en vecka senare, 27-28 januari, finns det en sprint i programmet. Där är dock Northug inte anmäld i dagsläget.

Northug, 32, har tagit två OS-guld och 13 VM-guld men har inga världscuppoäng den här vintern efter att ha blivit utslagen i sprintprologen i Lillehammer i början av december.

Björndalen har en liknande resa

En liknande resa plågar tidernas bäste vinterolympier, Ole Einar Björndalen, 43 (fyller 44 den 27 januari), som har åtta OS-guld och 20 VM-guld. Skidskytten har en 18:e-plats som bäst i världscupen den här säsongen och hänger framför allt åkmässigt inte med i spåret. Han har deltagit i sex raka vinterspel sedan Lillehammer 1994.

Populäre Björndalen, som var 42:a i gårdagens 20 km i Ruhpolding, är noggrann med att inte sätta press på landslagsledningen.

– Du får ta OS-uttagningen med tränarna. Jag ska inte blanda mig i det, säger Björndalen.

Deadline för att anmäla till OS är 28 januari. OS invigs i Pyeongchang 9 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.