Thomas Bach, IOK:s ordförande, menar att det inte finns några säkerhetshot mot OS i Sydkorea. Foto: TT Nyhetsbyrån

IOK: ”Inte en tillstymmelse till säkerhetshot”

Publicerad

Den upptrappade spänningen mellan Nordkorea och övriga världen – FN:s säkerhetsråd röstade på tisdagen igenom nya sanktioner mot diktaturen – rinner över på förberedelserna inför OS i Sydkorea i februari.

Men trots att värdstaden Pyeongchang ligger endast 80 kilometer från den nordkoreanska gränsen, tonar Internationella olympiska kommittén (IOK) ned oron kring säkerheten.

– Det finns inte ens en tillstymmelse till att det skulle finnas några hot mot säkerheten kring OS med anknytning till spänningarna mellan Nordkorea och andra länder, sade IOK:s ordförande Thomas Bach på en presskonferens inför IOK:s kongress som inleds i Perus huvudstad Lima på onsdagen.

Bach sade att IOK har varit i kontakt med både Nordkoreas och Sydkoreas regeringar, och ingendera ska ha uttryckt några tvivel inför genomförandet av spelen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer