IOK svarar på Mikaela Shiffrins kritik

Publicerad

Under alpina VM i Åre riktade Mikaela Shiffrin kritik mot arrangören och ville inte att OS skulle arrangeras i Sverige.
Nu svarar Internationella Olympiska Kommittén, IOK, på kritiken.
– Det är klart att idrottarnas åsikt är väldigt viktiga eftersom de är centrala i spelen, säger Octavian Morariu, chef för kommissionen, till SVT Sport.

Sverige har ansökt om vinter-OS 2026 och de alpina tävlingarna ska hållas i Åre. Det står mellan Sverige och Italien om att få arrangera spelen och nu är IOK:s utvärderingskommission på besök.

Under alpina-VM fick Åre en del kritik från bland annat Mikaela Shiffrin. Den amerikanska stjärnan vill inte se OS arrangeras i Åre på grund av förhållandena.  Något som vägs in när IOK ska ta beslut.

– Det är klart att idrottarnas åsikt är väldigt viktiga eftersom de är centrala i spelen. Vi måste försäkra oss att förhållandena är bra, men samtidigt så finns det saker som inte går att påverka, till exempel väder, så vi måste anpassa oss och vara flexibla med hur vi förbereder för tävlingarna, säger Octavian Morariu.

Vad säger du om den svenska OS-ansökan?

Det är två konkurrenskraftiga bud från länder med stora erfarenheter i vintersport. Det är en utmaning för båda buden är bra.

Se intervjun i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer