Sofia Goggia tog hem karriärens första OS-guld i damernas störtlopp. Foto: Bildbyrån

Italienskt guld i damernas störtlopp

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Goggia höll för favorittrycket och tog hem karriärens första OS-guld när hon vann störtloppet. Men det såg ut att kunna bli en ny skräll.

Sofia Goggia hade en tveksam inledning på sitt åk men räddade upp det på slutet. Italienskan tog ledningen över Tina Weirather med 63 hundradelar och det såg ut att vara en god chans för Lindsey Vonn att ta hem sitt andra OS-guld i karriären.

Men även amerikanskan hade det tufft i den övre delen och tappade successivt på italienskan. Vonn körde in på en andraplats 47 hundradelar efter.  I vad som troligtvis är Vonns sista OS.

Pyeongchang 2018

– Jag är väldigt stolt över att stå på pallen i dag. En känslosam dag, eftersom det troligen är mitt sista OS-störtlopp. Men jag är på pallen, så jag är väldigt glad, säger hon.

– Jag önskar att jag kunde fortsätta åka skidor, att min kropp inte gjorde så ont som den gör. Men jag är lycklig över en pallplats i mitt sista OS-störtlopp.

”Helt sjukt”

Men det såg ut att kunna bli en ny skräll. Norskan Ragnhild Mowinckel visade att silvret i storslalomen inte var en engångsföretelse. Norskan åkte jämt med Goggia och var bara nio hundradelar efter i mål och petade därmed ner Vonn till en bronsplats. Mowinckel har tidigare varit som bäst sexa i störtlopp i världscupen.

– Det är helt sjukt. Jag är chockad, säger Mowinckel till Kanal 5.

– Jag har mer tro på mig själv nu. Det är det som är så fantastiskt med OS, allt kan ske om du har dagen.

Mowinckels silver i storslalomen var Norges första OS-medalj på damsidan sedan 1936.

”Verkligen inspirerande”

Lisa Hörnblad gjorde en bra tävling och körde in på en 17:e plats, 2,71 efter Goggia. Så bra har hon aldrig varit i världscupen.

– Jag är superglad och tacksam över att få vara här. Jag har gjort mitt bästa. Jättekul att få se så många fantastiskt duktiga tjejer köra. Det är verkligen inspirerande, säger Hörnblad.

Se hela resultatlistan här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pyeongchang 2018

Mer i ämnet