Foto: Bildbyrån

”För tidigt för att tala om kris för herrarna”

Uppdaterad
Publicerad

Jag tänkte skriva en text om det svenska herrlagets kris inför Tour de Ski. Efter den knackiga hösten och den bedrövliga sista världscuphelgen i Toblach låg det i luften. Men så gick jag till historien och besinnade mig. Det såg faktiskt inte så muntert ut fram till jul inför OS i Sotji och VM i Falun heller. Men nu vill vi se en vändning!

Den här vintern har Calle Halfvarsson skrapat ihop herrlagets enda pallplats i världscupen när han kom trea i sprinten i Ruka. Inför Sotji-OS 2014 hade de svenska herrarna totalt två pallplatser före jul. Inför VM i Falun 2015 inte en enda. De två mästerskapen gav rekord i svenska medaljer.

Så än är det lite för tidigt att tala om kris. Men Tour de Ski måste ge positiva besked om inte k-ordet ska komma till användning. För det finns en mycket viktig skillnad mot rekordåren: där finns inte längre någon Johan Olsson i laget som kan trolla fram guldform till mästerskapen utan att ha visat ett dyft inför.

Tour de Ski
Calle Halfvarsson är ensam svensk herrskidåkare med en pallplats i säsongens världscup. Foto: Bildbyrån

Nu behövs en frisk och fräsch Calle Halfvarsson med sprutt i benen. Han är en av få svenska herrar med kapacitet att vinna individuella olympiska medaljer och han är en nyckelperson i både sprintstafett och stafett.

En Tour med två sprintar och korta distanslopp borde passa Calle bra.

Så två önskningar nu: god Tour och god hälsa!

Marcus Hellner och Daniel Rickardsson gynnas inte av att touren OS-anpassats med bara korta etapper men båda har visat förr att det täta tävlandet varit en bra väg för dem att bygga form. En form till OS där båda är givna i stafettlaget och Hellner kanske ännu en gång kan vara en man att tampas om individuell medalj.

Marcus Hellner har visat förr att Tour de Ski-tävlandet är en bra väg att bygga formen på. Foto: Bildbyrån

Om det ska kännas realistiskt behövs några styrkebesked under Touren. Jens Burman var inför säsongen det naturliga nytillskottet i Sveriges stafettlag efter Johan Olsson men kanske är det överambition i träningen ihop med en del krämpor som gjort att resultaten hittills varit långt ifrån de förväntade. Det blir intressant att se om Burman kan vända trenden efter fyra veckors tävlingsuppehåll.

Och så jokern: unge Oskar Svensson. Sjukdom i säsongsstarten har gjort att det inte blivit mycket tävlat efter premiärvinsten i Gällivare. En spännande och viktig tourstart!

Oskar Svensson får äntligen chansen att visa upp sig efter att ha hållits borta med sjukdom i säsongsstarten. Foto: Bildbyrån

De som burit upp det svenska skidlandslaget i vinter är ju de pålitliga damstjärnorna Charlotte Kalla och Stina Nilsson. Deras fem världscupsegrar tillsammans gör, gissar jag, att de följer sina planer och avstår Touren för träning med en ganska skön känsla inombords.

Men också på damsidan måste det hända saker inför OS – med början i Tour de Ski. Anna Haag har varit delaktig i fem svenska stafettmedaljer i karriären och hade ju en fin fjolårssäsong och bra försäsongsträning. Men med resultaten i vinter är stafettplatsen inte given. Det har varit tunga ben hittills – kan Touren ge en behövlig vändning?   

Kan Tour de Ski vända Anna Haags formkurva uppåt? Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet