Jacob Hård om Therese Johaug. Foto: TT Nyhetsbyrån

Jacob Hård: ”Ett väntat – och ganska milt straff”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports längdskidskommentator Jacob Hård tycker det är ett väntat – och ganska milt straff – som Therese Johaug nu föreslås få.

Martin Johnsrud Sundby stängdes av två månader mitt i sommaren för sitt ”misstag” med överdosering av astmamedicin. För Johaug väntar troligen betydligt tuffare 14 månaders avstängning för den italienska läppsalvan.     

En hård konsekvens av ett påstått misstag men ett milt straff för att ertappas med anabola steroider i kroppen. För när det gäller sådana är dopingreglerna benhårda och straffsatsen en helt annan än för astmamedicin.

Ser förmildrande omständigheter

Fyra års avstängning är grundvärdet. Två år är ett vanligt straff om det inte är ett tydligt medvetet manipulerande. Att Johaug nu kan komma ner till 14 månader visar att Antidoping Norge inte tror hon varit medveten om att hon använt steroider och att man ser andra förmildrande omständigheter också. 

Om straffet blir det föreslagna får vi alltså, som väntat, en vinter utan Johaug i tävlingsspåret. Hon får förbereda nästa säsong på egen hand utanför landslagsgemenskapen och först en bit in i OS-säsongen 2017/18 är hon välkommen tillbaka.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.