Foto: TT Nyhetsbyrån

Hård: ”Klar risk för hårdare straff”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports Jacob Hård är inte förvånad över Fis beslut att överklaga Johaugs dopningsdom. Han tror att risken är stor att straffet blir hårdare. ”Johaug löper en klar risk att avstängningen blir längre och då är OS i fara”, säger han.

Internationella förbundet (Fis) skriver i dag i ett pressmeddelande att Therese Johaugs dopningsdom ska överklagas till idrottens skiljedomstol Cas.

Fis anser bland annat att 13 månaders avstängning är i kortaste laget.

– Jag är inte särskilt förvånad över att Fis kommer att överklaga domen. I mina ögon är ju 13 månader ganska kort för anabola steroider, säger SVT Sports kommentator Jacob Hård.

Fis anser dessutom att Johaug inte gjort allt som står i hennes makt att förhindra att hon fick i sig den förbjudna substansen clostebol.

– Ja, och det är inte konstigt alls för själva kärnfrågan handlar ju om Johaugs ansvar, vad hon har gjort och inte gjort. 

”Klar risk att avstängningen blir längre”

Om Antidopning Norges beslut skulle stå sig kan Therese Johaug tävla igen lagom till säsongsstarten den 18 november i år, men tar Cas ärendet vidare tror Jacob Hård snarare att Johaug har en längre avstängning att vänta.

– Johaug löper en klar risk att den blir längre och då är OS i fara för hennes del.

– Ur Johaugs perspektiv är det ju en väldigt delikat situation. Varje månad hit eller dit har ju så enorm stor betydelse för om hon ska kunna tävla i OS eller inte.

Om domen skulle förlängas med en månad kan den norska skidstjärnan fortfarande tävla i OS i Pyeongchang, men ger Cas henne en länge avstängning är en OS-start ytterst tveksam.

– Hon ligger i ett gränsland. Får hon 15 månader är det ju fortfarande oerhört svårt och får hon 16 månader eller mer är det ju helt kört.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer