Stina Nilsson Foto: Bildbyrån

Stinas styrkebesked: ”Hennes bästa distanslopp”

Uppdaterad
Publicerad

Ingen rådde på Heidi Weng i jaktstarten. Men femman Stina Nilsson imponerade stort och plockade in hela 22 placeringar. ”Om ingenting stämde i går så stämde allting i dag”, säger Nilsson till SVT Sport.

Jakten blev ingen jakt. Ledaren Heidi Weng gav ett nytt styrkebesked och tog hem segern. Men den som glänste i spåret var sprintåkaren Stina Nilsson.

– Jag var inställd på att få en så bra tid som möjlig idag och bara ge allt hela tiden och inte lägga mig i någon klunga för att känna mig bekväm, säger Stina till SVT Sport efter loppet.

Svenskan gick ut 1,23 efter Weng på 27:e plats. Sprintåkaren har börjat leverera i distansloppen och visade väldigt fin form i Lillehammer. Efter drygt halva loppet hade hon kört upp till nionde, sen fortsatte jakten. Efter 8,3 kilometer låg hon femma.

”Vilket härligt lopp”

– Vilket härligt lopp hon gör. Hon har blåst förbi alla åkarna. Experten Anders Blomquist fyllde i:

– Det är ett av de bästa distansloppen hon har gjort. Verkligen ett styrkebesked av Stina Nilsson idag.

Heidi Weng ledde från start i mål i banan med branta backar och en grym stigning på 64 meter. Finskan Krista Pärmäkoski jagade och körde förbi tvåan Ingvild Flugstad Östberg, men föll sen i sista kurvan. Östberg blev tvåa och Pärmäkoski trea.

Björgen orkade inte

Marit Björgen orkade inte hänga på de två i stigningen och blev fyra. Men den som imponerade mest var femman Stina Nilsson som var 1,26,1 efter Heidi Weng.

– Jag är otroligt nöjd att det håller hela vägen. Jag var lite nervös, men har blivit mentalt starkare i såna situationer, säger Heidi Weng om Pärmäkoskis jakt på slutet.

Anna Haag slutade på 13:e, Jonna Sundling på 16:e och Ida Ingemarsdotter på 21:a plats.

Resultat 10 kilometer jaktstart

Visa

1: Heidi Weng, 28:46:1

2: Ingvild Flugstad Östberg, +16,1.

3: Krista Pärmäkoski, +21,0.

4: Marit Björgen, +57:5.

5: Stina Nilsson, +1,26,1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer