Halfvarsson i helgens världscup. Foto: Bildbyrån

Halfvarsson orkade inte – tappade ledningen

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ingen trippel för Calle Halfvarsson. Svensken satsade allt på ett kort, men orkade inte hela vägen och slutade femma i den klassiska jaktstarten. Martin Johnsrud Sundby vann. ”Jag är väldigt besviken”, säger svensken till SVT Sport.

Han åkte klassiskt. Och hade chansen att skriva historia på 15 kilometer. Calle Halfvarsson kunde ta hem den första svenska herrsegern på en minitour i världscupen någonsin.

Och han öppnade tufft. Stentufft. I de branta backarna med en monsterstigning på 64 höjdmeter tryckte han på under första varvet av tre och gick ifrån. Vid fem kilometer så ledde Calle Halfvarsson med drygt 40 sekunder och stakade fint med långa drag.

Men sen började krafterna att försvinna. Svensken började saxa hyfsat tidigt i stigningen, började vrida huvudet bakåt och såg jagad ut.

”Dämpat intryck”

– Han åker stort med tryck och pondus, men ger ett mer dämpat intryck, säger experten Anders Blomquist.

Det skulle bli värre. Det började släppa för Halfvarsson som fick gå ur spåret för att få fast skidorna och de andra började skymta bakom. Vid 8,3 kilometer av 15 så började de andra åkarna ta in och var bara drygt 20 sekunder bakom.

– Först och främst är jag väldigt besviken. Det här var inte vad jag hade hoppats på idag. Så fort jag känner att det inte fungerar så känner jag att det kommer att bli en tuff dag. Och det är tyvärr så slutet blir, säger han.

Några kilometer senare var avståndet bara 10 sekunder och de andra tog 19 sekunder på stigningen.

”Orkar inte”

– Han orkar inte att hålla emot. De käkar upp det här snabbt. Stigningen är oerhört tuff när man är jagad och har hungriga vargar i ryggen.

Den rödblåa armadan av norska åkare och Marcus Hellner kom ikapp under den sista klättringen och sen ryckte Martin Johnsrud Sundby. Halfvarsson försökte ta rygg på norrmannen, men orkade inte. Luckan blev flera meter och Sundby vann till slut loppet.

Halfvarsson slutade femma och Hellner sexa i duellen om placeringar på slutet.

Vad är det som inte fungerar?

– Nej, ingenting. Jag sliter tungt. Jag sliter uppför idag och vi missade väl lite med bettet, säger Halfvarsson.

Tidigare resultat under minitouren i helgen:

Fredag, sprint (klassisk): 1. Calle Halfvarsson (Sve), 2. Emil Iversen (Nor), 3. Teodor Peterson (Sve).

Lördag, 10 km (fristil): 1. Halfvarsson, 2. Marcus Hellner (Sve), 3. Sergej Ustjugov (Rys).

Svenska längdlandslaget till Lillehammer: Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Marcus Hellner, Gällivare Skidallians, Martin Johansson, IFK Mora SK, Emil Jönsson, AnnaEmil Sportklubb, Teodor Peterson, IFK Umeå, Oskar Svensson, Falun/Borlänge SK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.