Johan Olsson under måndagens upptaktsträff. Foto: TT Nyhetsbyrån

Johan Olsson: ”Är man frisk tar man inte medicin”

Uppdaterad
Publicerad

I somras erkände flera friska norska skidåkare att de tagit astmamedicin. Svenske längdskidåkaren Johan Olsson ställer sig tveksam till användningen. ”Det fungerar ju som samhället i övrigt och då tar man inte medicin om man inte är sjuk”, säger han till SVT Sport.

Det har stormat kring norsk skidåkning under en längre tid.

Therese Johaug har testat positivt för dopning och i somras medgav norska skidåkare att de tagit astmamedicin trots att de inte har astma.

Dessutom ertappdes Martin Johnsrud Sundby med för hög halter av salbutamol i urinen och stängdes senare av två månader för felbruk av sin astmamedicin.

– Skidåkningen fungerar ju som samhället i övrigt och där tar man ju inte medicin om man inte är sjuk, säger Johan Olsson till SVT Sport.

36-årige Olsson är tillbaka i landslaget efter ett uppehåll med långloppscupen. I slutet av november väntar premiär i världscupen och i februari är det VM i finska Lahtis.

Läs mer: Flera svenskar nobbar Tour de ski

– Prio ett har varit mer kontinuitet i träningen, inte lika många avbrott för det kostar för mycket och speciellt när man är borta lika ofta som jag. Då tappar man i kapacitet, säger Olsson.

Han har inte tävlat sedan april i fjol men känner sig i gott slag.

– De få gånger jag varit förkyld i år har det varit under kort tid och det är onormalt för att vara mig. Förhoppningsvis har inte kroppen varit lika nedtryckt under säsongen.

Se ett längre inslag med Johan Olsson i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer