Foto: Bildbyrån

Olsson slutar med skidåkning på elitnivå

Uppdaterad
Publicerad

En imponerande karriär är över. Johan Olsson slutar med skidåkning på elitnivå, meddelade han under onsdagen.

– Bördan att vara borta från familjen är större än glädjen att hålla på, säger Olsson till SVT Sport.

VM i Lahtis blev en besvikelse för Olsson, med stafettbronset som bästa notering. Olsson sa då till SVT Sport att han skulle ta ett beslut inom de närmaste dagarna. I dag kom beskedet: Att Olsson slutar på elitnivå.

– Jag känner att när den dagen kommer då bördan att bära är större än glädjen att delta, då är det dags att kliva av och göra någonting annat. Jag har inte motivationen helt enkelt, säger Olsson till SVT Sport.

Därmed blir det ingen Olsson i OS i Pyeongchang nästa vinter. Han ska närmast istället satsa mot en svensk klassiker.

14 OS- och VM-medaljer

Johan Olsson är en av svensk längdskidåknings allra största. Han har tagit sex OS-medaljer och åtta VM-medaljer, vilket är tredje bäst bland svenska herrar i historien.

Olssons kanske största individuella stund kom på VM-femmilen i Val di Fiemme 2013, då han ryckte tidigt och nästintill osannolikt vann guldet helt på egen hand. Men även guldet på 15 kilometer i Falun 2015 slår högt.

– När jag gick i mål i femmilen på Val di Fiemme slöt alla nationer upp och gratulerade mig. Bara det att norska vallachefen gratulerarade mig, det är inte varje gång.

– Sen var prisceremonin i Falun otroligt speciell och emotionell, med så mycket svenskar på plats. Det är en ynnest att få vinna ett VM-guld på hemmaplan.

Hur mycket har du vägt in att OS är ett år bort?

– Väldigt mycket. Men som jag sa, det är många runt omkring mig och även jag som fått ta stora konsekvenser för att jag har velat bli den bästa längdskidåkaren i världen.

Efter beskedet hyllades Olsson av längdchefen Johan Sares.

– Han har varit en otrolig ambassdör för vår sport.

Fakta: Johan Olsson

Född: 19 mars 1980 i Skultuna.

Bor: Sundsvall.

Klubb: Stockvik.

OS-medaljer:

2006, Turin: Brons stafett.

2010, Vancouver: Guld stafett, brons skiathlon, brons 50 km (k).

2014, Sotji: Guld stafett, silver 15 km (k).

VM-medaljer:

2011, Oslo: Silver stafett.

2013, Val di Fiemme: Guld 50 km (k), silver 15 km (f), silver stafett.

2015, Falun: Guld 15 km (f), silver stafett, brons 50 km (k).

2016, Lahtis: Brons stafett.

Personliga utmärkelser i urval:

Har fått Bragdguldet två gånger: 2010 för OS-guldet i stafett (delat med Daniel Richardsson, Anders Södergren och Marcus Hellner) och 2013 för VM-guldet på femmilen i Val di Fiemme.

Årets manlige idrottare 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.