Foto: TT NYHETSBYRÅN

Björgen i tårar: ”Är det värt att fortsätta?”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug, 28, har testat positivt för dopning och riskerar lång avstängning.
Det har fått nära vännen Marit Björgen, 36, att fundera på om hon ska lägga av.
”Är det värt att fortsätta? Eller ska jag göra något annat? Tanken har verkligen slagit mig”, säger hon.

Nyheten om att Therese Johaug åkt fast för dopning slog ner som en bomb i skidvärlden i går.

Den norska skidstjärnan ska ha fått i sig den anabola steroiden klostebol efter att hon använt krämen Trofodermin, ett läppbalsam mot brännskador, under ett höghöjdsläger i Italien i slutet av augusti.

I dag kommenterade lagkamraterna Marit Björgen och Ingvild Flugstad Östberg, 25, för första gången skandalen på en pressträff i Holmenkollen.

Samlade hela laget

– Som idrottare är det den värsta situationen man kan hamna i. Jag hade aldrig trott att Therese skulle hamna i en sådan situation. Det finns inga garantier för att man inte hamnar där själv. Det är därför jag undrar om det är värt att fortsätta, sade Björgen.

Veteranen har tillbringat den senaste veckan med Johaug och såg att det var något som tyngde henne.

– Men hon sade inget förrän i onsdags kväll när hela landslaget var samlade. Då berättade hon allt. Det kom som en chock, säger Björgen.

”Lider med Therese”

Även Ingvild Flugstad Östberg var märkbart påverkad av händelsen.

– Det är väldigt tråkigt för hela laget och för norsk längdskidåkning. Jag lider med Therese. Det som har varit i sommar och i höst gör inte saken bättre, säger hon och syftar på Martin Johnsrud Sundby som åkte fast för dopning i juli.

– Vi finns där för Therese och ska ta oss igenom det här tillsammans, fortsatte hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer