Therese Johaug under rättsprocessen efter hennes dopningsskandal. Foto: TT Nyhetsbyrån

Johaug-nota blir miljonsmäll för norska förbundet

Uppdaterad
Publicerad

Det norska skidförbundet har fått den slutliga räkningen för rättsprocessen av Therese Johaugs dopningsskandal. Enligt norska VG landade notan på 3,6 miljoner kronor. En summa som förbundet betalar i helhet.

Det var under 2016 som Johaug testade positivt i ett dopningstest. Provet visade spår av den anabola steroiden Clostebol. Sedan dess har hon själv hävdat att hon fick i sig ämnet via en salva för såriga läppar.

Ärendet har sedan gått genom flera instanser innan idrottens skiljedomstol, Cas, beslutade att stänga av Johaug i 18 månader. En dom som innebär att hon missar OS i Pyeongchang.

”Högre och högre”

Den långa processen har blivit dyr för det norska skidförbundet. I dag rapporterar VG att rättegångskostnaderna till slut landat på motsvarande drygt 3,6 miljoner svenska kronor.

– Det är mycket pengar, erkänner förbundets administration- och marknadschef Aspen Bjervig för VG.

– Det är klart att när ärendet blir komplext, lång och hamnar hela vägen hos Cas så blir kostnaderna högre och högre.

Förbundets budget går i huvudsak till träningsläger, löner, skidvalla och läkare. Och trots att Johaug själv tjänar miljoner på egen hand har man valt att täcka stjärnans kostnader i rättsprocessen.

– Det är ett dilemma, men vi har valt att ha en hållning där vi inte behovsprövar vilka som ska få stöd. Det är inte alla som har ekonomin att driva ett sådant här ärende, säger Bjervig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.