Therese Johaug är fri att tävla igen säsongen som kommer. Foto: TT

Johaug fruktar dopningsstämpel: ”Kommer att förfölja mig”

Publicerad

I oktober 2016 åkte Therese Johaug fast för dopning men säsongen som kommer är hon fri att tävla igen. Den norska stjärnan fruktar dock att hennes dopningsavstängning kommer att förfölja henne. – Det här kommer säkert att förfölja mig. Det kommer finnas folk där ute som ser negativt på mig, säger Johaug till NRK.

Therese Johaug befinner sig just nu i norska Sognefjell för säsongens första läger med landslaget. I november väntar sedan internationell tävlingscomeback i Beitostölen och den norska stjärnan räknar med att hennes dopningsavstängning kommer att vara på tapeten.

– Jag vet att det här säkert kommer att förfölja mig när säsongen börjar och under de kommande åren. Det är en stämpel som inte bara kommer att försvinna, säger Therese Johaug till NRK.

– Det kommer finnas folk där ute som ser negativt på mig och ser mig på ett annat sätt. Men jag vet vad jag har gjort och gått igenom och känner mig säker och bekväm.

29-åringen har inte gjort ett skidlopp på över två år på grund av dopningsavstängningen. Det var i oktober 2016 som Johaug testade positivt för den anabola steroiden clostebol, stängdes av i 18 månader och missade bland annat OS i vintras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer