Therese Johaug under världscupen i februari. Foto: BILDBYRÅN

”Johaug hade varit avstängd om hon vore svensk”

Uppdaterad
Publicerad

Norge har valt att inte stänga av Therese Johaug efter det omtalade dopingfallet. I Sverige hade hon varit avstängd från dag ett. ”I Sverige väljer vi att stänga av utövaren omedelbart” säger Tommy Forsgren på Sveriges Antidoping.

Therese Johaug har sedan dopingavslöjandet hävdat sin oskuld. Det norska förbundet har ännu inte stängt av skidstjärnan.

Sverige och Norge går under samma regler gällande avstängningar vid dopingfall. Men reglerna är tolkningsbara.

– Alla följer samma regler men de är också tolkningsbara. Det står att utövaren ska stängas av omedelbart eller snarast. Vi stänger alltid av våra utövare direkt. Hur Norge har valt att tolka ordet ”snarast” får stå för dem, säger Forsgren.

– Det är inte heller upp till FIS att stänga av Therese Johaug då de inte är en part i ärendet. De kan uttala sig men det är bara Norges Antidoping som beslutar utifrån de riktlinjer som finns.

Kan redan vara avstängd

Therese Johaug skulle i nuläget kunna vara avstängd utan att det är offentligt.

– Johaug kan redan nu vara tillfälligt avstängd av Norska Antidoping förbundet. Om det bara är tillfälligt eller provisoriskt behöver de inte berätta det offentligt.

Oklara konsekvenser

Det är fortfarande oklart vilka konsekvenser det positiva dopningtestet kommer att ge för Johaug.

– Om Fis och Wada inte är nöjda med Norges beslut i fallet Johaug kan vi överklaga, säger Lewis.

På presskonferensen i Norge i torsdags fick norska antidopningsbyrån frågan om huruvida förpackningen till läppbalsamet hade en röd varningssymbol för dopningsklassat ämne på sig.

– Det är en viktig fråga för oss att utreda, för det handlar om hur försiktig utövaren har varit, säger Britha Rökenes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.