Johaug kan förlorar miljoner

Johaug kan förlora miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug är en av världens bäst betalda skidåkare. Nu kan hon bli av med sitt lukrativa skidkontrakt – om hon fälls för dopning. ”Om en av våra skidåkare döms så avslutas kontraktet omedelbart”, säger racingchefen för Fischer, Gerhard Urain, till VG.

Enligt den norska tidningens uppgifter så tjänar Johaug flera miljoner kronor på sitt skidkontrakt. Hon har redan fått utbetalt sina bonusar från den förra säsongen och blir inte ersättningsskyldig eftersom hon åkte fast för dopning under försäsongen.

Johaug, som vann världscupen i våras, är en av skidtillverkarens största stjärnor. Även landslagskollegan Martin Johnsrud Sundby, som i år varit avstängd i två månader på grund av en mildare dopningsförseelse, tillhör Fischer. Skidtillverkaren avvaktar nu med en reklamkampanj, i vilken båda norrmännen deltar.

– Vi diskuterar om vi ska publicera reklamen. Vi får vänta och se, säger Urain.

Johaug testades positivt för den anabola steroiden clostebol i september. Hon säger att hon fått i sig substansen genom en läppsalva.

Norskan är avstängd två månader under utredning och får inte träna med det norska landslaget. Landslagsåkarna är just nu på träningsläger i Alperna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer