Johaug: Jag har sagt hela sanningen

Uppdaterad
Publicerad

För första gången efter dopningsskandalen svarar Therese Johaug på frågor från medierna. Den norska stjärnan menar att hon har sagt sanningen om hudkrämen. ”Jag har dagar när jag har sagt att nu orkar jag inte mer. Men innerst inne i hjärtat är det det här jag brinner för och jag vill tillbaka”; säger en tårögd Johaug till NRK.

Hela intervjun i spelaren ovan.

Norskan träffar ett antal utvalda norska medier för enskilda intervjuer på eftermiddagen, och efter den tårfyllda presskonferensen för precis två veckor sedan var det återigen en gråtande Therese Johaug som intervjuades av NRK.

Hon säger att hon har talat sanning hela tiden, och att hon aldrig såg den varningssymbol som fanns på förpackningen till hudkrämen som hon menar har orsakat det positiva provet för den anabola steroiden clostebol.

”Litade hundra procent”

Precis som på presskonferensen säger hon att hon litade fullt ut på läkarens rekommendation. Efteråt har frågor kommit upp om den varningssymbol med ordet dopning som finns på ytterförpackningen, och att substansen finns tydligt angiven på tuben.

– Jag fick krämen och förpackningen av Fredrik (lagläkare Fredrik Bendiksen). Jag tog med paketet på rummet och öppnade det, kastade bruksanvisningen och förpackningen och använde krämen enligt anvisningarna från Fredrik. Jag hade fått försäkran av honom att det inte stod på dopningslistan.

Johaug har tidigare sagt att hon kollar allting flera gånger för att inte få i sig någonting som är dopningsklassat. Det kommenterar hon nu såhär:

– Den sista jag kollar med är min läkare. Det var läkaren som jag fick krämen av och han sade nej. Jag har inte större kompetens än han. Han är min läkare, han är lagets läkare och det är hans jobb.

– Jag litade hundra procent på det han sade. Det var han som gick och köpte krämen, det var han som gav mig den. Då litar jag på det. På en man som har varit så länge i systemet. Jag såg ingen varning på förpackningen. Jag fick veta först efter presskonferensen att det fanns en sådan varning, säger Johaug.

Vill tillbaka

Hur lång Johaugs avstängning kan bli är än så länge oklart. Som mest kan hon stängas av i fyra år.

– Det är svårt och det är tufft. Men jag ska komma igenom det här. Jag ska komma tillbaka i skidspåret. Jag ska kämpa för Norge. För medaljer, säger hon.

– Jag är realist och jag inser att den här processen kan ta tid. För att vara helt ärlig så har dagarna varit mycket upp och ner. Jag har dagar när jag har sagt att nu orkar jag inte mer. Men innerst inne i hjärtat är det det här jag brinner för och jag vill tillbaka.

På frågan om hon kan ha fått i sig preparatet på något annat sätt än via salvan, säger hon:

– Nej.

Och om det norska folket kan lita på henne:

– Ja. Jag har varit så ärlig i den här saken. Jag har sagt hela sanningen och det finns ingenting annat att säga för det är det här som är sant.

Till TV2 säger hon:

– Jag har bara sagt sanningen. Det sårar mig att folk inte tror på mig.

Hon säger att hon saknar sina lagkamrater, som är på traditionsenligt läger i Val Senales inför säsongen.

Får stöd från norska folket

– Att inte ha den vanliga vardagen och andra rutiner än man brukar är otroligt tufft. Den dagen då de andra åkte till Val Senales var det väldigt konstigt. De är ett fantastiskt gäng som har gjort att jag har presterat det som jag har gjort och kommit så långt som jag har kommit. Att jag inte kunde resa till Val Senales har varit tufft, säger hon till NRK.

Däremot har hon fått stort stöd på hemmaplan.

– Jag har fått så vansinnigt mycket kärlek från det norska folket. Det har varit meddelanden och blomster och när jag är ute och tränar nu så stannar alla mig och säger att de stöttar mig. Det är huvudorsaken till att jag faktiskt har tagit mig igenom det här. Allt stöd, säger en gråtande Johaug.

Detta har hänt

Visa

4 september: Therese Johaug får enligt hennes egen berättelse salvan Trofodermin av norska skidlandslagets läkare Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri, hävdar att Bendiksen lovat att salvan inte innehöll något dopningsklassat ämne och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha använt en otillåten astmamedicin.

19 oktober: Johaug stängs av under utredning i två månader av Antidoping Norge.

27 oktober: Johaug ställer upp på intervjuer för första gången sedan avslöjandet.

(TT / SVT Sport)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer