Johaug väntar på en dom. Foto: TT Nyhetsbyrån

Johaug ser säsongen som ”ödelagd”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug tror inte att hon kommer att tävla den här säsongen. Även om hon skulle bli frikänd om någon vecka. ”Säsongen är sannolikt ödelagd” säger Johaugs manager Jörn Ernst till Expressen.

Johaug är avstängd fram till den 18 december i väntan på att den norska antidopningsbyrån ska bli färdig med sin utredning. Sedan är det upp till Norges Idrottsförbund att fastställa Johaugs straff.

Därefter kan både norskan, antidopningsbyrån Wada eller Internationella skidförbundet, Fis, överklaga domen.

– Även om det nu blir ett straff på två, sex eller åtta månader så skulle ju den här säsongen vara förbi. Så säsongen är sannolikt ödelagd. Allt annat än det beskedet ser vi som något positivt, säger Jörn Ernst till Expressen.

Riskerar fyra års avstängning

Therese Johaug testade positivt för den anabola steroiden clostebol, som hon hävdar att hon fått i sig genom att använda en kräm för att läka sina sönderbrända läppar. Hon riskerar att stängas av upp till fyra år.

Enligt managern Ernst har dopningshistorien ännu inte påverkat Johaugs sponsorer, så att någon velat bryta eller förändra samarbetsavtal. Frågan är dock vad som händer om den norska skidstjärnan anses skyldig.

– Det är klart att det finns en gräns för alla sponsorer. Samtidigt tror jag att om Therese tar sig igenom det här, står rak och kommer tillbaka så visar det en styrka som nog intresserar sponsorerna.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri, hävdar att Bendiksen lovat att salvan inte innehöll något dopningsklassat ämne och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha använt en otillåten astmamedicin.

19 oktober: Johaug stängs av under utredning i två månader av Antidoping Norge.

27 oktober: Johaug ställer upp på intervjuer för första gången sedan avslöjandet.

11 november: Det norska skidförbundet meddelar att de kommer att stå för Johaugs advokatkostnader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer