Johaug har haft en tung höst. Foto: TT/SVT

Trots skandalen – Johaug mest populära idrottaren i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Hon har testat positivt för en anabol steroid. Det minskar inte Therese Johaugs popularitet i Norge. Enligt en ny undersökning är hon den idrottare som norska folket gillar mest.

Undersökningen, som norska TV2 rapporterar om, mäter årligen norska idrottares attraktivitet. Trots att Johaug är avstängd för att ha testat positivt för den anabola steroiden clostebol är det hon som toppar listan.

– Det visar att norrmän har förtroende för Therese Johaug. Det är kanske lite överraskande att hon är i topp, säger Vegard Arntsen på Sponsor Insight som har gjort undersökningen, till TV2.

Johaug menar att hon tog en salva för brännsår utan att veta att den innehöll en dopningsklassad substans, och att hon litade på sin läkares råd. Det norska folket tycks ha sympati för hennes historia.

– Vi hade kanske trott att det skulle komma en liten reaktion med tanke på vad hon har varit igenom, men det verkar mer som att norrmännen slår en ring runt henne. Man kan säga att hon har mycket förtroendekapital att ta av, säger Arntsen.

Johaug toppar före Petter Northug och skidskytteveteranen Ole Einar Björndalen. Topp tio på listan består enbart av skidåkare och cyklister.

Norges populäraste idrottare

1. Therese Johaug 80,1 i ”attraktivitet”

2. Petter Northug 79,0

3. Ole Einar Björndalen 75,5

4. Aksel Lund Svindal 74,3

5. Marit Björgen 74,1

6. Martin Johnsrud Sundby 71,1

7. Kjetil Jansrud 69,6

8. Alexander Kristoff 68,4

9. Ingvild Flugstad Östberg 67,8

10. Edvald Boasson Hagen 67,7

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.