Charlotte Kalla har nu fler mästerskapsmedaljer än Gunde Svan. Foto: Bildbyrån

Kalla förbi Svan i skidhistorien

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla tog nu sin 18:e mästerskapsmedalj vad det gäller OS och VM och är nu bäst i svensk skidhistoria efter att ha gått ifrån Gunde Svan som slutade på 17 medaljer.

– Jag har följt henne sedan jag var landslagschef för elva år sedan och hon är mycket värd att peta ner mig därifrån. Det känns bara bra, säger Svan till Radiosporten.

– Jag har aldrig sett henne åka med ett sådant självförtroende, hon ställde sig upp och lät de andra glida förbi, och dirigerar hela loppet som jag upplever det från start till mål, säger Svan.

Om rycket.

OS i Pyeongchang 2018

– Sedan att hon bara borrar ner huvudet och kör när hon väl bestämt sig, det är en taktik som kräver ett stort självförtroende, vilket hon också signalerar till konkurrenterna.

Kalla sparade kraft under den klassiska delen och satte in det skoningslösa rycket och fick lucka direkt.

– Kalla upplevde den mest ultimata känsla man kan ha som skidåkare.

Charlotte Kalla hissas av Gunde Svan och damkaptenen Jocke Abrahamsson efter genombrottet 2008 och segern i Tour de Ski. Foto: TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet