Kalla och Nilsson ska jaga guld

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson och Charlotte Kalla. För första gången tillsammans.

Där har ni det svenska laget som ska jaga guld i sprintstafett.

– Att ha henne på den första sträckan känns väldigt stabilt och tryggt, säger Stina Nilsson till SVT Sport.

De har redan var sitt OS-guld. Nu ska de ta ett tredje tillsammans. Stina Nilsson och Charlotte Kalla kör som väntat sprintstafetten i fristil för Sverige.

Charlotte Kalla inledde OS genom att vinna skiathlonloppet i överlägsen stil. Stina Nilsson var minst lika outstanding när hon tre dagar senare tog guld i sprint.

OS i Pyeongchang 2018

– Charlotte har ju varit urstark fysiskt sett det senaste året, att ha henne på den första sträckan känns väldigt stabilt och tryggt, säger Nilsson till SVT Sport och får beröm av Kalla.

– Sättet hon tar sig an sprint är så inspirerande och respektingivande, säger hon.

Nu ska Sveriges två främsta skidåkare på damsidan för första gången kampera ihop i en sprintstafett. Oavsett vilket lag Norge ställer upp med – laget presenteras senare i dag – får Kalla och Nilsson finna sig i att gälla som guldfavoriter i onsdagens tävling.

– Jag är jätteglad att jag får åka tillsammans med Stina. Hon har varit så imponerande de senaste säsongerna och dessutom har hon ju en enorm kapacitet när det kommer till distans. Teamsprint är något som passar henne som handen i handsken, säger Kalla till SVT Sport.

Du kommer att sitta lugnt tillbakalutad om det blir hon och Falla som kommer in på upploppet?

– Ja, det kommer jag att göra. Om det är hon och Maiken, då känns det lugnt.

Finland satsar med skidskytten Mari Laukkanen, som gjort goda sprintresultat, tillsammans med Krista Pärmäkoski. Laukkanen står över dagens mixedstafett i skidskytte till förmån för morgondagens sprintstafett.

– Mari är väldigt bra och det ska bli kul att få köra med en bra vän, säger Pärmäkoski på presskonferens enligt Iltalehti.

I herrstafetten kör Calle Halfvarsson tillsammans med Marcus Hellner.

Fakta: Nilsson och Kalla i sprintstafett

Både Stina Nilsson och Charlotte Kalla har tagit mästerskapsmedaljer i sprintstafett tidigare, men aldrig tillsammans. Här är deras främsta meriter i disciplinen:

Charlotte Kalla:

OS-silver i Vancouver 2010 med Anna Haag.

VM-guld i Holmenkollen 2011 med Ida Ingemarsdotter.

VM-silver i Val di Fiemme 2013 med Ida Ingemarsdotter.

Stina Nilsson:

OS-brons i Sotji 2014 med Ida Ingemarsdotter.

VM-silver i Falun 2015 med Ida Ingemarsdotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet