Foto: Bildbyrån

Kalla om psykologen: ”Ett jättestort stöd”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kallas berg-och-dalbaneliknande fjolårssäsong slutade i dur – med VM-bronset i Lahtis. Men säsongen inleddes desto sämre. När motgångarna var som tuffast blev psykologen Thomas Nilsson extra viktig, berättar Kalla.

– Han har varit ett jättestort stöd, säger stjärnan till TT.

Charlotte Kallas fjolår var turbulent och innehöll både en skada som tog flera månader att läka, en kollaps i världscuppremiären i Ruka, konstaterat hjärtflimmer och separation från sambon.

Men säsongens avslutades ändå med två silver och ett brons på skid-VM.

När Kalla nu satsar mot nya medaljer under OS nästa år, gör hon det återigen utanför landslaget. Hon beskriver att vikten av att ha en väloljad grupp människor runt sig är stor. En person i teamet som blev extra viktig under fjolåret är psykologen Thomas Nilsson.

– Han har spelat jättestor roll det här senaste året och kommer att göra så också framåt, säger Kalla till TT.

– Det har varit många viktiga beslut som jag har varit tvingad att ta, och att kunna hantera situationerna som blev. Han har varit ett jättestort stöd.

Team Kalla

Magnus Ingesson, 45 år, Piteå, tränare

Den tidigare landslagsåkaren jobbar till vardags som polis i Piteå. Han har tidigare varit förbundskapten för det svenska längdlandslaget och fick tillsammans med Joakim Abrahamsson priset som Årets ledare på Idrottsgalan 2010 efter de svenska framgångarna på OS i Vancouver. Samtidigt har han varit Charlotte Kallas personliga tränare, ett samarbete som har blivit allt tätare efter att Kalla valt att träna i egen regi.

Cecilia Kalla, 28, Östersund, fysioterapeut

Lillasyster Kalla har sedan hon tog examen 2011 jobbat som personlig tränare på Iksu i Umeå och även hunnit med att jobba en kort sejour i norska Mosjøen innan hon flyttade till Östersund 2015. Nu varvar hon jobbet som fysioterapeut i Östersund med att vara anställd hos Charlotte Kalla.

”Hon har många olika roller. Hon ger mig behandling och är med på varje läger. Hon kan även plocka upp ”paddan” och filma teknik när det behövs. Men främst ska hon behandla och hålla ögonen på styrke-, bål- och rörlighetspass”, säger Charlotte Kalla.

Thomas Nilsson, 59, Piteå, psykolog

Sedan våren 2013 har Thomas Nilsson varit Kallas mentala coach. Inledningsvis handlade mycket av arbetet om att lära henne att fokusera bättre på nuet. Nilsson har varit särskilt viktigt det senaste året då Kalla hade det kämpigt på flera plan, med skador, hjärtflimmer och separation från sin partner.

Stefan Thomson, 43, Piteå, fystränare

Thomson har varit fystränare i ishockeylaget Skellefteå AIK de senaste nio åren, och också hjälpt NHL-spelare som Adam Larsson och Oscar Lindberg under deras försäsongsträning. Samarbetet med Charlotte Kalla startade våren 2014. 

Torbjörn Nordvall, 55, Söderhamn, medierådgivare

Tidigare presschef för svenska skidlandslaget, men numera medierådgivare för Charlotte Kalla.

”Han hjälper mig med att hantera intervjuförfrågningar och så. Han har ganska många kontakter i sin mejlbox som rör mig”, säger Kalla.

Olle Håkanson, 44, Stockholm, manager

Inför VM i Lahtis i år bröt Charlotte Kalla samarbetet med den tidigare managern Keith Karlsson, och inledde ett nytt med Olle Håkanson. Han hjälper Kalla med att hålla ordning på alla hennes kommersiella samarbeten utanför skidspåren.

(Källa: TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.