Stockholm eller Lillehammer? Någon av dessa nordiska städer kan komma att arrangera vinter-OS 2026. Foto: Bildbyrån

Kan bli nordisk kamp om OS

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm har visat intresse för att anordna vinter-OS 2026. Nu kan de komma att få nordisk konkurrens i form av Lillehammer.

Under tisdagen kom beskedet att Sveriges olympiska kommitté är positiva till Stockholms Stads utredning om att arrangera vinter-OS 2026. SOK anser dock att det kan ha negativ inverkan att arrangera spelen på flera orter.

”Att sprida spelen till tre orter påverkar konceptets internationella konkurrenskraft negativt”, skriver SOK i sitt remissvar.

Paralympics

Lillehammer däremot överväger att samarbeta med andra städer, skriver norska VG.no. Möjliga städer är Oslo, Bergen, Stavanger och Trondheim.

– Ett nytt OS är ett projekt för hela idrotts-Norge. Det kan vara lämpligt (att ta hjälp av flera städer) eftersom att ett OS idag är annorlunda än 1994. Kraven på anläggningar och infrastruktur är annorlunda idag, säger Lillehammers borgmästare till tidningen.

Lillehammer kommer nu att börja en utredning om en eventuell OS-ansökan. Båda städerna tror dock att de har stora möjligheter att få arrangera eftersom att IOK nu efterfrågar hållbarhet och återanvändning.

– Det är väldigt tydligt. Vi har inte fått de slutgiltiga reglerna, men tittar du på de senaste OS-reglerna som kom ut för 2024 så handlar väldigt mycket om att dra ner kostnaderna för OS-invigningen, se till att ni har hållbart, se till att ni återanvänder allt som ni har, om ni bygger något ni inte har - återanvänd, säger Hans Vestberg, SOK-ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet