Mats Årjes, ordförande i SOK men även ordförande och aktieägare i Skistar, företaget som äger anläggningar i Åre där alpina tävlingar ska arrangeras i ett eventuellt OS på svenska mark. Foto: Bildbyrån

SOK-ordförande sitter på dubbla stolar: ”Vore klädsamt att hålla sig borta”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Olympiska Kommitté söker OS men ordföranden sitter på dubbla stolar.

Mats Årjes är även VD och aktieägare i företaget som äger anläggningarna där de alpina tävlingarna skulle avgöras.

– Det vore klädsamt att hålla sig borta, säger chefsåklagare Kim Andrews på Riksenheten mot korruption till SVT Sport.

Skistar äger och driver både anläggningarna i Åre och Hammarbybacken. Det är där de alpina svängarna kommer att äga rum om Stockholm tilldelas spelen 2026. Årjes är förutom VD även aktieägare i Skistar.

Det väntas minst 140 000 besökare till eventuella olympiska tävlingar i Åre och det skulle behöva byggas en olympisk by för 1000 aktiva. När orten hade alpina VM 2007 gjorde VM-bolaget en vinst på ca 35 miljoner kronor. Dessutom investerades det för drygt tre miljarder kronor i bygden.

Försvarar sig

Nu när man har VM ännu en gång nästa år väntas dessutom 120 000 besökare komma och VM-bolaget, där Skistar är delägare, räknar med en omsättning på drygt 440 miljoner kronor. Skulle Åre få vara del av ett OS skulle både omsättning och vinst öka.

Mats Årjes roll diskuterades i SOK:s styrelse, där man kom fram till att hans dubbla roller inte var ett problem. Man hade anlitat oberoende jurister som slagit fast att det inte handlar om jäv eller något brottsligt. SVT har pratat med ett flertal juridiska experter som bekräftar den bilden.

– Den ekonomiska vinningen för egen del tror jag är högst begränsad, om den ens existerar. Jag har en stor erfarenhet från det här, jag har ett stort kontaktnät inom den internationella idrottsvärlden som förhoppningsvis leder till att vi har större möjlighet att nå fram, säger Mats Årjes till SVT Sport.

”Klädsamt hålla sig borta”

Men alla är inte övertygade om att det är helt oproblematiskt, även om det inte är juridiskt felaktigt eller jäv på något sätt. Årjes var även ordförande i skidförbundet när Åre vann kampen om Åre 2019.

– Det vore klädsamt att hålla sig borta. Man ska akta sig för att fatta beslut som gynnar en själv ekonomiskt ur ett trovärdighetsperspektiv, säger chefsåklagare Kim Andrews på Riksenheten mot korruption till SVT Sport.

Michaela Ahlberg är ordförande i svenska delen av Transparency International som är en oberoende ideell organisation som vill bekämpa skador som korruption orsakar samhällen. Just när det gäller korruption finns det ingen omfattande lagstiftning på området och det finns inget eget rättsligt begrepp för detta.

Även om hon inte tycker att det inte ska bli någon moralpanik, kan man ändå göra saker för att öka sin trovärdighet om ett OS i Sverige skulle bli verklighet.

”Delikatessjäv”

– Det blir ett slags delikatessjäv. Man kan ha en högre ambition än lagstiftningen och säga att man går ut ur rummet när specifika beslut om Skistar ska fattas. Annars kan det uppfattas att man sitter på två stolar och inte kan vara opartisk, anser Michaela Ahlberg.

I en skriftlig kommentar till TT tillägger Årjes:

”Om det uppstår situationer där jag kan uppfattas som jävig så finns det väldigt tydliga riktlinjer för hur man ska bete sig då. Vi följer både IOK:s etiska kod och SOK:s egen uppförandekod. Vi har dessutom valt att komplettera med ett juridiskt dokument för att göra det extra tydligt. Om det till exempel skulle bli direkta förhandlingar mellan Skistar och ett framtida OS-bolag är det självklart att jag inte deltar i de förhandlingarna”, skriver Årjes.

Vad är korruption

Transparency International Sveriges (TI Sveriges) översättning av TI:s definition lyder ”korruption är att utnyttja sin ställning för att uppnå otillbörlig fördel för egen eller annans vinning”. Det är en bred definition som sträcker sig längre än givande och tagande av muta och innefattar även det man i vardagligt tal benämner som ”vänskapskorruption”.

Källa: Transparency International Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.