Kowalczyk hoppar av norskt lag: ”Nationalistisk stämning”

Polska stjärnan Justyna Kowalczyk hoppar av det norska långdistanslaget.
– Stämningen är för nationalistisk, säger hon till sport.pl.

34-åringen skrev på för Team Santander för drygt två år sedan. Laget drivs av norska bröderna Jörgen och Anders Aukland. Nu vägrar den forna skidstjärnan, med bland annat två OS-guld och två VM-guld i bagaget, att fortsätta.

– Atmosfären har blivit för norsk med en nationalistisk stämning. Jag har inte förlängt kontraktet över nästa säsong, och kommer inte att göra det, säger hon.

”Nationalistisk stämning”

När Kowalczyk gick med i laget fanns då Johan Olsson och österrikiskan Katerina Smutna där. Svensken har sedan dess hoppat av och Smutna byttes ut mot norskan Kari Vikhagen Gjeitnes.

– Hon har vunnit mycket för laget och tagit många topplaceringar, men fick ett väldigt konstigt tack och avsked. I laget är inte heller svenske Johan Olsson, och teamet blir helt norskt, så det ser klart ut för mig att det råder en nationalistisk stämning. Jag förstår att de vill ha ett norskt lag, men jag vill inte vara en del av det, säger hon till den polska sajten.

”Vill satsa på norska damer”

Uppgifterna bekräftas av teamets manager Jörgen Aukland.

– Vi har haft två fina år tillsammans, men när Anders och jag tog över laget så vill vi ha norska damer som satsar hundra procent på långdistans. Justyna har OS som sitt huvudmål (ej långdistans, reds anm), säger han till NRK.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.