Marcus Hellner stod över avslutningen av Tour de ski. Foto: Bildbyrån

KRÖNIKA: ”Tour de Ski lämnar fler frågor än svar”

Uppdaterad
Publicerad

En rumphuggen Tour de Ski är över och lämnar fler frågor än svar efter sig när det gäller svenska landslaget en månad före OS. Om det inte sker dramatiska förändringar i formkurvorna de närmaste veckorna har de svenska medaljchanserna i Pyeongchang smalnat av rejält.

Det roliga först: Daniel Rickardsson fick precis den Tour-effekt han önskade. Några riktigt solida etapper som ger en skjuts in i de veckor när formen ska toppas. För fyra år sedan var han OS-medaljör och vann Holmenkollens femmil. Sedan dess har han inte stått på en internationell prispall annat än som stafettåkare och även om Daniel nu kanske är det bästa han varit på flera år känns inte medalj i OS som en realistisk förväntning på 35-åringen.

Marcus Hellner började Touren försiktigt lovande men tappade och avbröt. Hellner har lyckats förr att vända tröga säsonger till framgångsrika mästerskap men att inte få ett kvitto i form av något bra resultat in i mästerskapet gör allt så mycket osäkrare.

Calle Halfvarsson kom till Touren med förhoppningen om en god känsla och bra resultat efter en ganska besvärlig vinter. Han fick i stället åka hem med krånglande mage och några rejäla bottennapp. Det tål att upprepas: med sin mångsidighet och sin höga kapacitet de gånger det funkar är Halfvarsson en av få herrar som kan slåss om pallplatser och en nyckelåkare i stafett och sprintstafett. Calles sorti från Touren är rejält oroande. Lägg till Jens Burmans fortsatt svaga form och det  finns många frågetecken kring hur Sverige ska kunna få ihop slagkraftiga stafettlag på herrsidan.

Medaljchanser vilar tungt på två åkare

En månad före spelen är det svårt att se en enda riktigt stark medaljchans för herrarna. Nu krävs fingertoppskänsla för att hitta formen och bästa trösten är att skidåkarna gjort det förut. Sverige har varit guldmedaljörer i formtoppning till mästerskapen vid flera tillfällen.

Anna Haag gladde rejält med sin femteplats på Tourens andra etapp. Den nivån nådde hon dessvärre inte någon mer dag. Det svänger upp och ner i formen hos många svenska åkare. Haag på sitt bästa är en viktig kugge i ett svenskt stafettlag i OS för även om det finns en bättre bredd än på herrsidan är det inte så många svenska damer som skrämt konkurrenterna i distanslopp i vinter.

Med några få tävlingar kvar före OS blir det allt tydligare hur de svenska medaljchanserna vilar tungt på två åkare: Charlotte Kalla och Stina Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.