Visa alla (5)

Johaug krossade alla i premiären – två svenska pallplatser

Publicerad

Johaug var överlägsen i världscuppremiären på 10 kilometer klassiskt i finska Ruka. Johaug vann 22,5 sekunder före Charlotte Kalla och Ebba Andersson, som hamnade på världscuppallen för första gången i karriären.

Det blev norsk seger i den första duellen mellan Charlotte Kalla och Therese Johaug på 10 kilometer klassiskt i finska Ruka.

– Det var fantastiskt. Inte minst att kunna starta med en seger, säger hon till SVT Sport.

Therese Johaug, som varit dopningsavstängd i 18 månader, gick ut som nummer 26, öppnade starkt och tog ledningen med 2,8 sekunder när hon passerade den första mellantiden vid 1,1 kilometer. Kalla startade som nummer 58 och efter att alla de seedade åkarna passerat låg Johaug tvåa medan Kalla var fyra.

Johaug fortsatte åka hårt och i mål var hon 54,9 sekunder före Yulia Belorukova som då var i ledning.

– Johaug åkte bra uppför och hade hög frekvens. Samtidigt gör Kalla också ett bra lopp, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson i Vinterstudion.

Therese Johaugs resa på en minut Foto: Bildbyrån

Första pallplatsen för Andersson

I den andra halvan av loppet matchade Kalla norskan bra och var till slut 22,5 sekunder efter.

– Så himla häftigt att få kliva upp på pallen redan här i Ruka och att dessutom få göra det med Ebba Andersson.  Johaug var inte mycket att göra åt i dag, säger Charlotte Kalla till SVT.

Svenskan ramlade dessutom i början av loppet när hon skulle byta spår. Det hade dock ingen påverkan på slutresulatet.

– Det var mycket som ville ut, jag hann till och med ramla en sväng ut i sprintbacken, när jag skulle byta spår. Men sen bara ”lugn” det är 10 kilometer. Jag var snabbt uppe, säger hon till Sportbladet.

Förutom Johaug imponerade Ebba Andersson. Andersson, som var bra med hela vägen, gick in som tvåa 32,8 sekunder bakom. Andersson tog därmed sin första pallplats i världscupen.

Segern var Therese Johaugs första i världscupen på 988 dagar, då hon vann i kanadensiska Canmore.

Therese Johaug efter comebacken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer