Långloppsstjärnan laddar om med spurtträning

Uppdaterad
Publicerad

Längdskidprofilen Britta Johansson-Norgren hade en framgångsrik fjolårssäsong medseger i långloppscupen och prestigefyllda Vasaloppet. Ändå är hon fylld av revanschlusta inför vintern efter en rad knappa förluster och har tränat spurter.

– Det är nästan så jag längtar efter ett läge där vi blir många in till en spurt, säger hon till SVT Sport.

Hon har hunnit bli 34 år, men tvekade aldrig kring en fortsättning. Orsaken stavas just ett antal nederlag inför Vasaloppet, fem lopp i följd med sviten 3-2-2-2-2 och dessutom i flera fall efter spurtförluster mot tjeckiska huvudkonkurrenten Katerina Smutna. Hon fick visserligen revansch i Vasaloppet och spurtslog henne i Årefjällsloppet, men nu ska hon vara bättre förberedd i alla lägen.

Säsongen inleds i Pontresina, Schweiz, 26 november med en lagtempo och fortsätter sedan med tio deltävlingar och finalen i finländska Ylläs-Levi 14 april.

Hoppfull stallchef

Det är tredje säsongen med svenska stallet Lager 157 och chefen är nöjd med det han ser:

– Hon har utvecklats varje sommar sen vi började jobba ihop, säger Anton Järnberg som har gott hopp kring fler delsegrar.

– Vi vill behålla den gula västen och vinna Vasaloppet igen. Hon har ju en bakgrund som sprintåkare från tiden i den traditionella skidåkningen, det gäller bara locka fram det hos henne igen och att göra det efter tre timmar.

Själv känner hon sig peppad och sugen efter en bra sommar där hon hänger med killarna i stallet allt bättre, en bra måttstock på formen.

– Jag vill visa att jag har blivit bättre på att spurta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.