Foto: BILDBYRÅN

Legkov i tårar när IOK-bevisen lades fram

Uppdaterad
Publicerad

IOK offentliggjorde i dag beslutsunderlaget till Alexander Legkovs livstidsavstängning från OS.

Enligt Legkovs tränare, Marcus Kramer, föll den ryske stjärnan i gråt när han nåddes av underlaget.

– Alexander är helt förkrossad och chockad, säger Kramer till norska Dagbladet.

Alexander Legkov har blivit av med sina medaljer från Sotji och stängts av från OS i all framtid.

I dag presenterade den internationella olympiska kommittén, IOK, sina nya bevis mot Ryssland – där skrapmärken på Legkovs provflaskor anses vara bevis för att de har öppnats flera gånger.

Tyske Marcus Kramer, som tränar Legkov, är inte nöjd med bevisningen.  

– Jag tycker inte att IOK:s bevis visar något nytt. Vi vet inte vad som hände bakom kulisserna och är skakade över beslutet. Aleksander har det helt förfärligt och han tycker att det är svårt att leva ett normalt liv, säger Cramer till Dagbladet.

”En omänsklig situation”

Legkov befinner sig just nu i Davos, där han tränar och laddar upp för att köra 15 kilometer fristil under världscuphelgen 9 och 10 december.

– Alexander fösöker träna som vanligt, men det är svårt när situationen är som den är. Det är hemskt både för Alexander och längdskidsporten. Vad ska han göra nu? Det är en omänsklig situation att vara i, säger Kramer.

– Det är galenskap. Alexander är 100 procent ren. Han har vunnit Tour de Ski och världscupen, och aldrig testat positivt för dopning. Dessa tester har genomförts i Mellaneuropa och i Skandinavien, inte i Ryssland. Alexander är helt förkrossad och chockad, men hans advokat kämpar för ett frikännande.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.