Arne Ljungqvist tycker Norge ska acceptera de regler som finns. Foto: Bildbyrån och TT Nyhetsbild

Ljungqvist varnar Norge: ”Finns en fara i det”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug hotar med att överklaga sin dopningsdom till civilrätt.

Samtidigt vill Norge nu ändra de internationella dopningsreglerna.

– Det finns en fara i det, säger erfarne dopningsjägaren Arne Ljunqvist till NRK.

Norges skidförbund har hållit möte med det norska idrottsförbundet och Antidopning Norge. Ingen i det västliga grannlandet har varit särskilt nöjd med skärpningen av Johaugs straff från 13 till 18 månader, som gör att hon missar OS.

Johaug backades upp av Martin Johnsrud Sundby som sa att hon straffades hårt för att inte ha googlat och av Petter Northug som tycker att hon borde frias.

Skidstjärnan själv har hela tiden framhållit att hon inte har något eget ansvar för att hon fick i sig den anabola steroiden Clostebol, utan har hänvisat till att hon litade på läkare.

Och det är det som är den springande punkten i Norges nya inriktning.

”Skiljer inte på bevis”

– Idag skiljer inte domen på det som är bevisat, och det som inte är det, säger skidförbundets ordförande Erik Röste till kanalen.

Och ledaren av deras längdskidskommitté fyller i:

– Vi måste se om regelverket är tänkt att fungera på det här sättet. Det måste kunna gå att skilja på att göra ett fel eller en tabbe, och bevisat fusk för att främja prestationer, säger Torbjörn Skogstad.

Men den erfarne dopningsjägaren Arne Ljungqvist, som var med och startade världens antidopningsbyrå Wada 2013 och som har suttit med i IOK:s medicinska kommitté, vill varna norrmännen.

”En fara i det”

– Det finns en fara i det. När man tycker att alla andra ska straffas hårt, men vill att mildare regler ska gälla för ens egna utövare. Det ger ett väldigt olyckligt intryck så från norsk sida måste man vara försiktig här, säger han till NRK.

Ljungqvist tror att man snarare skadar Norges rykte än förbättrar det om man driver på en förändring. Och man har redan kritiserats hårt av Justyna Kowalczyks tränare.

– Norge har tillsammans med oss (Sverige, reds anm), varit drivande i antidopningsarbetet i årtionden. Då tror jag att vi gör bäst i att respektera de regler som gäller, och de domar som kommer från den process som vi alla varit eniga om ska gälla, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.