Lotten Rapp i skidorten Åre utanför Östersund. Foto: Therese Bosta

Lotten Rapp: ”Det gäller att känna in naturen”

Uppdaterad
Publicerad

2016 var ett mörkt år för friåkningen. Det var nämligen året då två av världens absolut bästa friåkare omkom, båda i en lavin. Vi träffade därför friåkaren Lotten Rapp i Åre för att prata känslor för skidåkningen efter olyckorna, men framför allt – säkerhet. ”Det har blivit ännu viktigare att stanna upp och känna efter om jag gör rätt”, säger hon till SVT Sport.

Den 19:e april 2016 nåddes skidvärlden av ett fruktansvärt besked. Den 21-åriga snowboardåkaren Estelle Balet hade omkommit i en lavinolycka i Schweiz.

Bara tre månader senare skulle svenska Matilda Rapaport, gå samma tragiska öde till mötes. Hon var i Chile för en reklaminspelning när hon drogs med i en lavin och omkom, bara 30 år gammal.

”Tänker en extra gång”

För professionella friåkare är det en självklarhet med säkerhet. Men trots noggranna förberedelser, kunskap om bergen och lavinutrustning – tvingas de ibland inse att miljön dom verkar i är omöjlig att påverka.

– Efter det som hänt har det blivit ännu viktigare att stanna upp och känna efter om jag gör rätt. Men det gäller också att kunna släppa det och lägga det bakom sig, för det här är det roligaste som finns och det ska det fortsätta vara, säger Lotten Rapp.

Se reportaget i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.