Motocross-skydd ska rädda PH:s VM-start

2 objekt

Ett specialgjutet knäskydd som används av motocrossåkare. Det ska rädda Maria Pietilä-Holmners VM-start. Igår provade hon ut skyddet i Stuttgart – och på flygplatsen i Köpenhamn på vägen hem följde hon Frida Hansdotters slalomseger. ”Fantastiskt bra, säger Maria Pietilä-Holmner till SVT Sport.

Maria Pietilä-Holmner var fyra efter det första åket, och på väg mot säsongsbästa i Semmerings storslalom den 27 december. Då kraschade hon strax innan mållinjen.

Senare konstaterades att ett ledband var uttänjt.

Efter rehab på hemmaplan har Pietilä-Holmner nu tagit nästa steg i processen – och kampen mot klockan och VM i St Moritz 6-19 februari.

Specialskydd ska rädda VM-starten

Under gårdagen gjorde 30-åringen en avstickare från Östersund, Åre och Umeå – orter hon pendlar mellan – för att besöka specialistläkare och sjukgymnast.

Hos ett företag i Stuttgart i Tyskland har hon låtit specialgjuta ett knäskydd som kommer användas när hon kliver på snö igen.

– Skyddet gör att jag kommer undvika att hamna i lägen där jag utmanar ledbandet. Skyddet är samtidigt så rörligt att det inte ska hindra min skidåkning. Jag förbereder det jag kan inför min comeback, säger hon till SVT Sport.

Drömmen är att kunna åka skidor tio dagar innan VM. Maria PH:s individuella VM-tävlingar, storslalom och slalom, går 14:e och 16:e februari.

– Då hinner jag känna efter, träna och få upp tävlingstempo. Jag är ganska målinriktad på vad jag vill, så det ska inte vara något problem. Samtidigt så har jag inte varit med om det här tidigare.

Känner ingen smärta

Processen går sakta men säkert framåt.

– Jag har fått börja öka styrkebiten och kan köra alla raka övningar, som benpress, för att underhålla musklerna.

Från och med nu ska hon successivt kunna stegra träningen och kunna röra sig mer. Ortosen, knäskyddet som hon har från vaden och upp till låret, hoppas hon snart få ta bort.

Just nu känner hon ingen smärta, berättar hon.

– Det är en väldigt härlig grej i vardagen att inte känna smärta.

Men hon använder kryckor utomhus för att inte riskera att halka.

– Då kommer det ta extra tid, och det har jag inte råd m ed.

Följde Hansdotters seger från Köpenhamn

Frida Hansdotters slalomseger i Flaschau följde hon från flygplatsen i Köpenhamn, på väg hem från Stuttgart, efter att ha fixat specialskyddet till knät.

– Jag följde tiderna via FIS livetiming och hade Hans (Olsson, fästman) i örat som refererade. Framförallt när Frida skulle åka, så var pulsen ganska hög.

”Skär i mitt hjärta att inte vara där”

– Fantastiskt kul att se att de åker så himla bra, men samtidigt skär det i mitt hjärta att jag inte får vara där. Det är sådant som stressar. Jag hade tänkt att jag skulle ha en helt annan uppladdning inför VM den här säsongen. Nu har det blivit så här, planer är till för att ändras, och det kan bli riktigt bra ändå.

Hon är inte orolig över att inte hitta tillbaka till känslan hon hade innan skadan, dessutom gillar hon den sträva snön i VM-orten St Moritz.

– Den kräver en väldigt bra känsla, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt måste jag lita på knät, och våga gå på. Jag är inte orolig för att jag inte ska sköta rehaben, och att det ska funka, det här kommer läka hur bra som helst.

Maria Pietilä-Holmners VM-plan, rehabprogram

  • Ett rehabstyrkepass varje dag
  • Hon kan köra överkropp och kondition obehindrat
  • Hon har under de första rehabveckorna gått in i ett längdfokus, med stakmaskinsövningar
  • Hon cyklar lätt, med 110 graders vinkel i knät
  • Mycket träning och ta det lugnt däremellan
  • Hon ska inte vara ute och gå, alltför att förhindra risken att halka, och åka på ny skada
  • Högläge och känna lugnet mellan passen

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.