Björgen tvåa i sista loppet

Uppdaterad
Publicerad

En fantastisk karriär är till ända.

Marit Björgen slutade tvåa i sin sista tävling, och hyllades stort under hela loppet.

– Det var ett fantastiskt sätt att avsluta en lång karriär på, säger hon till NRK.

I går berättade Marit Björgen att hon avslutar elitkarriären. I dag körde hon sitt sista lopp – i tremilen på norska mästerskapen.

Från start till mål fick 38-åringen ta emot hyllningar från publiken, som hejade, applåderade och bugade sig längs spåret.

– Det var fantastiskt. Folk ropade ”tack Marit” och hejade på mig, de lyfte fram mig, säger Björgen till NRK.

Jagade Haga

Björgen startade fint men hade svårt att matcha vinnaren Ragnhild Haga. Halvvägs in i loppet hade Haga skaffat sig en ledning med 45 sekunder.

Med sju kilometer kvar började Björgen hämta ikapp något, och när hon korsade mållinjen för sista gången var hon tvåa, en halv minut efter.

– När jag startade fokuserade jag på det och försökte köra bra. Det var ett fantastiskt sätt att avsluta en lång karriär på. Nu tar bra ungdomar över, sade en glad Björgen efter loppet.

I målfållan togs hon emot med vågen och kramar från landslagskollegorna

– Det är väldigt fint. När jag kom på upploppet och fick jag lite rysningar längs ryggen, säger Björgen.

”Vemodigt men fint”

Ingvild Flugstad Östberg var en av alla som hyllade Björgen vid målgång.

– Vi behövde inte vänta så länge på henne, hon åkte ju mycket snabbare än jag där ute. Det känns väldigt stort, vemodigt men fint, säger Ingvild Flugstad Östberg.

Marit Björgen tog två guld, ett silver och två brons vid OS i Pyeongchang i februari och är tidernas främsta vinterolympier med totalt 15 medaljer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.