Marit Björgen styrde loppet. Foto: Bildbyrån

Björgen tog åttonde raka

Uppdaterad
Publicerad

Marit Björgen tog åttonde raka distanssegern i Quebec, och gick obesegrad genom årets säsong på 10 kilometer klassiskt. Bästa svenska blev Charlotte Kalla med en sjätteplats.

Damernas masstart på 10 kilometer klassiskt i Kanada blev en norsk historia, och det var Björgen som styrde loppet och tempot. Inför de sista 3,3 kilometer var det trippelt norskt i topp i form av Björgen, Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg. Nilsson var bäst av svenskorna på en åttondeplats, tätt följd av Anna Haag, Charlotte Kalla och Ingemarsdotter.

På sista varvet drog norskorna och Krista Parmakoski, Finland, iväg, samtidigt som Kalla började åka upp sig och drog i gruppen bakom toppkvartetten.

Upploppet blev en uppgörelse mellan Björgen och Weng, och det var Björgen som var starkast. Parmakoski förstörde den norska trippeln och åkte in som trea.

För svensk del gick det inte lika bra som förväntat. Kalla kom sexa, Haag sjua, Ingmarsdotter tolva och Nilsson slutade på en 16:e plats. Dagens placeringar gör att svenskorna får en tuff uppgift när mini-touren ska avgöras i morgondagens jaktstart. Nilsson ligger på sjundeplats inför morgondagen, och Ingemarsdotter femma, 45 sekunder efter ledande Weng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.