Mathias Fredriksson: ”Aldrig misstänkt något inom landslaget”

Uppdaterad
Publicerad

I Uppdrag gransknings avslöjande pekade flera experter ut en svensk manlig skidåkare på en lista över misstänkt dopning. SVT Sports expert Mathias Fredriksson var en del av längdslandslaget under åren 2001-2010 då testerna på 2000 elitskidåkare gjordes.

– Jag var en del av den svenska landslagsverksamheten under den tiden och har aldrig misstänkt något inom landslaget, säger han.

Databasen som Uppdrag granskning tagit del av innehåller fler än 10 000 tester från nästan 2000 elitskidåkare från åren 2001–2010.

Genom att fokusera på blodvärden som statistiskt sett utan dopning bara ska kunna förekomma hos en procent av åkarna fick de fram en lista över åkare med avvikande värden med totalt cirka 300 namn.

– Att det förekommer dopning under den här perioden är inte förvånande, men att det skulle vara 300 av 2000 som är dopade skulle jag nästan vilja ifrågasätta. Att det skulle vara en svensk ställer jag mig väldigt frågande till, säger Fredriksson.

”Man misstänkte enstaka åkare”

SVT-experten upplever att längdskidåkningen blev mycket renare under hans tid som aktiv.

– Man pratade ganska mycket om det. 1997 började man ta Hb-kontroller och då kändes det som att det blev mycket renare. Efter OS i Salt Lake City 2002 kunde man börja spåra EPO på ett bättre sätt och då blev det ännu renare, säger han.

Hans bild är att man inte talade om utbredd dopning inom sporten.

– Man misstänkte vissa åkare, men det handlade verkligen om enstaka åkare. Inte så utbrett som det här programmet säger.

”Utgår från att han inte var dopad”

Fredriksson vill vara tydlig med att misstankarna som uppstår i samband med Uppdrag gransknings avslöjande inte betyder att en svensk åkare har varit dopad.

– Vi ska komma ihåg att vi har ett program som har lyft att en svensk åkare har höga värden. Det behöver inte i sig betyda att åkaren är dopad. Eftersom vi inte har något positivt dopningsresultat utgår jag från att så inte var fallet.

Förbundet söker information

Det svenska skidförbundet kommer inte att vidta några omedelbara åtgärder.

– Den dagliga verksamheten fortsätter som planerat och utifrån normala medicinska rutiner. Rörande de uppgifter som framkommit i Uppdrag granskning söker vi nu mer specifik information för att få en bättre bild av påståendena, skriver de i ett meddelande till SVT Sport.

SVT har sökt den utpekade skidåkaren genom ombud utan att få svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.